Manual de farmacoterapie pentru rezidentiat, adaptat de Adina Popa, editia 10

0 Shares
0
0
0

Manual de farmacoterapie pentru reziden?iat, adaptat de Adina Popa, edi?ia 10

Pentru prima data în programul de farmacie, a fost introdus un Manual de farmacoterapie pentru rezidentiat, adaptat de Adina Popa, editia 10. Fiind unul dintre pilonii principali ai formarii biomedicale a viitorilor farmacisti, acest manual a câstigat o popularitate speciala si atrage atentia atât a profesorilor, cât si a studentilor.

Aceasta carte a fost foarte bine primita de studentii la farmacie si a dovedit necesitatea standardizarii si actualizarii continue a materialului predat. Tratamentul medicamentos este un domeniu medico-farmaceutic extrem de dinamic, mai ales ca timpul de înjumatatire al schemelor si algoritmilor stabiliti este prea scurt.

De-a lungul anilor, necesitatea actualizarii materialului didactic s-a maturizat. Acest lucru a necesitat crearea unui manual de farmacoterapie pentru rezidentiat, adaptat de Adina Popa, editia 10, pentru orele practice de farmacoterapie pentru studentii la farmacie.

Autorii au încercat sa raspunda la interesele specifice ale studentilor la medicina si farmacie si unele dintre subiectele propuse în acest manual sunt pe gândirea studentilor însisi.

În numar, titlurile depasesc cele 15 subiecte insuficiente, dar titlurile neacoperite în semestrul respectiv se spera sa fie subiectul pregatirii independente a studentilor si sa le ofere informatii accesibile, actualizate si de înteles în domeniile terapeutice relevante, care sunt indisolubil legate de predare.

Medicina interna, face parte, de asemenea, din manualul de Farmacoterapie. A fost adaugat aspectul atât de dorit de catre studenti, util pentru practica, cu dobândirea de abilitati metodologice specifice.

Ce poti gasi în manual?

Farmacoterapie rationala – criterii de selectie a medicamentelor – individualizarea terapiei. Alegerea antagonistului beta-adrenergic. Alegerea medicamentului pentru tratamentul cancerului mamar sensibil la hormoni (antiesterogen, inhibitor de aromataza sau analog gonadorelin)

Sindromul durerii – linii directoare pentru farmacoterapie, analgezice si adjuvanti. Cai de administrare a analgezicelor. Reguli pentru injectia subcutanata si intramusculara.

Cefalee si migrena – control farmacoterapeutic. Hemicrania, nevralgia si N. Trigeminus (V), semne de iritatie meningeala si presiune intracraniana crescuta.

Insomnie – linii directoare pentru farmacoterapie.

Febra – mecanisme, etiologie, linii directoare pentru farmacoterapie.

Sindrom diareic – medicamente antidiareice.

Constipatie – linii directoare de prevenire si tratament.

Greata si varsaturi – kinetoza, greata si varsaturi postoperatorii si greata si varsaturi induse de chimioterapie.

Control farmacoterapeutic – “setroni” si antagonisti NK-1.

Depresie – linii directoare de tratament.

Ateroscleroza – etiologie, patogenie, complicatii.

Sindromul dislipidemic – semnificatie clinica si farmacoterapie moderna.

Monitorizarea tensiunii arteriale – reguli practice pentru masurarea tensiunii arteriale, monitorizare non-stop. Medicamente pentru tratamentul crizei hipertensive.

Boala cardiaca ischemica (CHD). Sindromul de aritmii cardiace – linii directoare pentru farmacoterapie. ECG – derivate clasice, unipolare si precordiale, urmarire 24 de ore pentru prezenta extrasistolelor.

Tulburari de eritropoieza – tipuri de anemie, tratament medicamentos. Valori de referinta ale hemoglobinei, eritrocitelor, hematocritului, leucocitelor, fierului seric, HSC, leucograma.

Osteoporoza – forme, manifestari, prevenire si tratament. Leziuni osteolitice – etiologie, patogenie, posibilitati de control farmacologic. Valori de referinta ale calciului – hipercalcemie. Demonstrarea culturii conventionale si tridimensionale a osteoblastelor umane transformate – SAOS-2. Osteoartrita – factori de risc, patogenie, linii directoare de tratament (inhibitori COX). Artrita gutoasa

Sindromul dispeptic superior – etiologie, patogenie si tratament. Eradicarea Helicobacter pylori si multe alte subiecte medicale.

De ce ai nevoie de manualul de Farmacoterapie?

În aceasta lucrare de baza, fundamentele farmacologice si clinice sunt din nou clar interconectate, deoarece tratamentul medicamentos al bolilor necesita astazi nu numai cunoasterea interactiunilor, ci si a efectelor secundare si contraindicatiilor medicamentelor utilizate.

Pentru o farmacoterapie de succes, este esentiala cunoasterea de baza a tulburarilor functionale, precum si o întelegere a mecanismelor de actiune a medicamentelor. Oricine este interesat de farmacoterapie îsi poate pregati rezidentiatul cu manualul de farmacoterapie pentru rezidentiat, adaptat de Adina Popa, editia 10.

0 Shares
You May Also Like