Cum afecteaza tulburarea bipolara copiii si adolescentii?

0 Shares
0
0
0

Cum afecteaza tulburarea bipolara copiii si adolescentii?Tulburarea bipolara este o boala psihica cronica care determina schimbari severe de dispozitie. Aceste stari de spirit alterneaza intre maximele vesele, energice (mania) si minusculele triste si obosite (depresia).

A face fata unui episod depresiv poate fi dificil. Simptomele depresiei te pot face sa iti pierzi interesul pentru activitatile de care te bucurai de obicei, si sa faci o provocare sa treci peste zi.

Exista insa lucruri pe care le poti face pentru a lupta impotriva efectelor negative ale depresiei, iar primul dintre acestea este sa accesezi https://www.psihocab.ro/, pentru te programa la cabinetul de psihologie, pentru a avea parte de consiliere psihologica.

Tulburarea bipolara insa, nu afecteaza doar adultii, ci si copiii si adolescentii, iar in randurile care urmeaza vom discuta pe baza acestui subiect, si vom prezenta si alte informatii despre aceasta boala psihica cronica.

Tulburare bipolara la copii

Diagnosticarea tulburarii bipolare la copii este controversata. Acest lucru se datoreaza in mare masura faptului ca copiii nu prezinta intotdeauna aceleasi simptome de tulburare bipolara ca si adultii.

Starea de spirit si comportamentele lor nu pot respecta standardele pe care medicii le folosesc pentru a diagnostica tulburarea la adulti.

Multe simptome ale tulburarii bipolare care apar la copii se suprapun si simptomelor dintr-o serie de alte tulburari care pot aparea, cum ar fi tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD).

Cu toate acestea, in ultimele decenii, medicii si profesionistii din domeniul sanatatii mintale au ajuns sa recunoasca starea la copii. Un diagnostic poate ajuta copiii sa obtina tratament, dar atingerea unui diagnostic poate dura multe saptamani sau luni.

Este posibil ca copilul dvs. sa aiba nevoie sa solicite ingrijiri speciale de la un profesionist instruit pentru a trata copiii cu probleme de sanatate mentala.

La fel ca adultii, copiii cu tulburare bipolara experimenteaza episoade de dispozitie ridicata. Pot parea foarte fericiti si prezinta semne de comportament excitabil.

Aceste perioade sunt apoi urmate de depresie. In timp ce toti copiii experimenteaza schimbari de dispozitie, schimbarile cauzate de tulburarea bipolara sunt foarte pronuntate. De asemenea, sunt de obicei mai extreme decat schimbarea tipica a dispozitiei copilului.

Simptome maniacale la copii

Simptomele episodului maniacal al copilului cauzat de tulburarea bipolara:

 • actioneaza foarte prost si se simte excesiv de fericit.
 • vorbeste schimband rapid subiectele.
 • are probleme de concentrare.
 • face lucruri riscante sau experimenteaza comportamente riscante.
 • are un temperament foarte scurt care duce rapid la izbucniri de furie.
 • are probleme cu somnul si sa nu se simte obosit dupa pierderea somnului.

Simptome depresive la copii

Simptomele episodului depresiv al copilului cauzat de tulburarea bipolara pot include:

 • prea mult sau prea putin somn.
 • are putina energie pentru activitati normale.
 • nu prezinta semne de interes pentru nimic.
 • se plange ca nu se simti bine, inclusiv sa are dureri de cap frecvente sau de stomac.
 • traieste cu sentimente de lipsa de valoare sau de vinovatie.
 • mananca prea putin sau prea mult.
 • se gandeste la moarte si eventual la sinucidere.

Tulburare bipolara la adolescenti

Comportamentul plin de suparare nu este nimic nou pentru parintele mediu al unui adolescent. Schimbarile de hormoni, plus schimbarile de viata care vin odata cu pubertatea, pot face ca si cel mai linistit si cuminte adolescent sa para putin suparat sau excesiv de emotional din cand in cand.

Cu toate acestea, unele modificari ale dispozitiei adolescentilor pot fi rezultatul unei afectiuni mai grave, cum ar fi tulburarea bipolara.

Un diagnostic de tulburare bipolara este cel mai frecvent in perioada adolescentei tarzii si a anilor adulti timpurii.

Pentru adolescenti, simptomele mai frecvente ale unui episod maniacal includ: stare de fericire excesiva, actionarea sau comportarea gresita, are comportamente riscante, abuzeaza de substante, se gandeste la sex mai mult decat de obicei, devine excesiv de activ sau sexual, are probleme cu somnul dar nu prezinta semne de oboseala, are un temperament foarte scurt si are probleme de concentrare.

Pentru adolescenti, simptomele mai frecvente ale unui episod depresiv includ: somn foarte mult sau putin, mananca prea mult sau prea putin, se gandesc la moarte sau sinucidere, se retrag din activitatile cu prietenii, se simt mereu tristi.

Diagnosticarea si tratarea tulburarii bipolare poate ajuta adolescentii sa duca o viata sanatoasa. Parintii care observa asemenea simptome ale copiilor lor, cu siguranta trebuie sa ia legatura cu un psiholog, si pentru a-si duce copiii la consiliere psihologica.

Tulburarea bipolara este ereditara?

Tulburarea bipolara poate fi transmisa de la parinte la copil. Cercetarile au identificat o legatura genetica puternica la persoanele cu tulburare. Daca ai o ruda cu tulburarea, sansele de a o dezvolta sunt de asemenea, de patru pana la sase ori mai mari decat pentru persoanele fara antecedente familiale ale afectiunii.

Totusi, acest lucru nu inseamna ca toti cei cu rude care au tulburarea o vor dezvolta. In plus, nu toata lumea cu tulburare bipolara are un istoric familial al bolii. Totusi, genetica pare sa joace un rol considerabil in incidenta tulburarii bipolare.

0 Shares
You May Also Like