Cum verifici placutele de frana la o masina

0 Shares
0
0
0

Sistemul de franare este essential pentru siguranta noastra in trafic. Acest lucru nu mai este pus sub semnul indoielii, cata vreme o secunda de neatentie sau un sistem de franare care nu actioneaza asa cum trebuie iti pot periclita integritatea corporala si chiar viata.

Din acest punct de vedere, reviziile periodice nu ar trebui sa lipseasca, dupa cum si inlocuirea pieselor uzate, ori de cate ori este cazul.

Iar in cazul in care procedezi la acest lucru, cauta intotdeauna piese de calitate, originale, chiar daca acestea necesita si un efort financiar mai mare din partea ta. Iar unele dintre componentele cele mai comune ale sistemului de franare sunt placutele de frana. Cum aleg insa niste placute frana de calitate si, mai ales, cand stiu daca acestea trebuie inlocuite sau nu?

Cu siguranta insa, daca vei merge la un mecanic, acesta iti va spune ca trebuie sa schimbi placutele de frana, alaturi de alte piese care prezinta un anumit grad de uzura. In realitate insa, sunt operatiuni pe care le poti face si tu, fie la un simplu examen vizual, fie prin masurare.

In principiu, fiecare producator ofera o garantie in kilometri parcursi pentru o pereche de placute frana. Acesta poate varia, intre cateva mii sau zeci de mii de km parcursi. In realitate insa, placutele de frana se pot uza mai rapid sau mai lent, in functie de stilul de condus, precum si de specificul reliefului.

Din acest motiv, pentru cineva care are de parcurs doar distante lungi, eventual pe autostrada, placutele de frana nu vor fi uzate tot asa de mult ca atunci cand circuli exclusiv prin oras, cu frana si ambreiajul calcate din zece in zece metri.

In orice caz, primul examen al placutelor de frana, pentru a vedea cat sunt de uzate, este cel vizual. In principiu, pentru o verificare amanuntita este ideal sa te prezinti la un service, iar acesta sa urce masina pe elevator, pentru  vedea mai bine placutele de frana.

Acestea sunt vizibile insa si in cazul masinilor cu sistem de franare pe disc, unde simpla virare a rotilor iti poate arata marginile placutelor de frana.

Daca observi ca acestea s-au subtiat excesiv de mult, atunci e cazul sa le schimbi. In principiu, mecanicii nu recomanda folosirea placutelor de frana care au o grosime mai mica de 6 mm, in conditiile in care, noi, acestea masoara intre 10 si 12 mm.

De asemenea, trebuie vazut daca placutele sunt uzate uniform si nu doar pe o anumita parte, caz in care am putea face si o verificare a discurilor de frana.

0 Shares
You May Also Like