Ce sunt motoarele cu doua viteze?

0 Shares
0
0
0

Ce sunt motoarele cu doua viteze?Se pare ca exista o multime de mister implicat motoare cu dubla turatie, dar sunt destul de simple aceste motoare care pot fi achizitionate accesand Bmes.ro. Mai intai pot fi impartite in doua tipuri diferite de infasurare.

  1. Doua viteze, doua infasurari

Cele doua motoare de infasurare sunt realizate astfel incat sa fie cu adevarat doua motoare infasurate intr-un singur stator. O infasurare, cand este alimentata, ofera una dintre viteze. Cand a doua infasurare este activata, motorul preia viteza care este determinata de a doua infasurare.

Cele doua viteze pot fi utilizate pentru a obtine practic orice combinatie de viteze normale ale motorului, iar cele doua viteze diferite nu trebuie sa fie legate intre ele de un factor de viteza 2: 1. Astfel, un motor cu doua viteze care necesita 1750 RPM si 1140 RPM ar trebui, in mod necesar, sa fie un motor cu doua infasurari.

  1. Doua viteze, o infasurare

Al doilea tip de motor este motorul cu doua viteze, cu o singura infasurare. In acest tip de motor, trebuie sa existe o relatie 2: 1 intre viteza mica si cea mare. Doua motoare de infasurare cu doua viteze sunt de design care se numeste polul consecvent.

Aceste motoare sunt infasurate cu o viteza, dar atunci cand infasurarea este reconectata, numarul de poli magnetici din stator este dublat, iar viteza motorului este redusa la o jumatate din viteza initiala.

Motorul cu doua viteze, o singura infasurare este, din fire, mai economic pentru a fi fabricat decat motorul cu doua viteze, doua infasurari.

Acest lucru se datoreaza faptului ca aceeasi infasurare este folosita atat pentru viteze, cat si pentru sloturile in care conductorii sunt asezati in interiorul motorului; nu trebuie sa fie aproape la fel de mari, cat ar trebui sa fie pentru a adaposti doua infasurari separate care functioneaza independent.

Astfel, dimensiunea cadrului pe cele doua viteze ale unui singur motor de infasurare poate fi, de obicei, mai mica decat pe un motor echivalent cu doua infasurari.

Clasificarea incarcaturii

Un al doilea element care genereaza o mare confuzie in selectarea a unui motor cu doua viteze este clasificarea sarcinii la care trebuie utilizate aceste motoare. In acest caz, tipul de sarcina care trebuie condus trebuie definit si motorul este selectat pentru a se potrivi cu cerinta de incarcare. Cele trei tipuri disponibile sunt cuplul constant, cuplul variabil si putere constanta.

Cuplu constant

Incarcarile de cuplu constante sunt acele tipuri de sarcini in care necesarul de cuplu este independent de viteza. Acest tip de incarcatura este incarcatura normala pe astfel de transportoare, pompe de deplasare pozitive, extrudere, pompe hidraulice, utilaje de ambalare si alte tipuri de sarcini similare.

Cuplu variabil

Un al doilea tip de sarcina care este foarte diferit de cuplul constant este tipul de sarcina prezentata unui motor de pompele si suflantele centrifuge. In acest caz, cerinta cuplului de sarcina se schimba de la o valoare mica la viteza mica la o valoare foarte mare la viteza mare.

La o sarcina de cuplu variabila tipica, dublarea vitezei va creste necesarul de cuplu de 4 ori iar necesarul de putere de 8 ori. Astfel, la aceasta sarcina de tip, forta bruta trebuie sa fie furnizata la viteza mare si sunt necesare niveluri mult mai reduse de cai putere si cuplu la viteza mica. Un motor cu cuplu variabil tipic, cu doua viteze, poate avea o putere de 1 HP la 1725 si 25 CP la 850 RPM.

Caracteristicile multor pompe, ventilatoare si suflante sunt astfel incat, o reducere a vitezei la jumatate are ca rezultat o iesire la viteza mica, ceea ce poate fi inacceptabil. Astfel, multe motoare cu doua viteze, cu cuplu variabil, sunt realizate cu o combinatie de viteza de 1725/1140 RPM. Aceasta combinatie ofera o iesire de la ventilator sau pompa de aproximativ o jumatate atunci cand este utilizata viteza mica.

Puterea constanta

Tipul final al motorului cu doua viteze care este utilizat este motorul cu doua viteze, cu putere constanta. In acest caz, motorul este proiectat astfel incat puterea sa ramana constanta atunci cand viteza este redusa la valoarea scazuta.

Pentru a face acest lucru, este necesar ca cuplul motorului sa se dubleze atunci cand functioneaza in regim redus. Aplicatia normala pentru acest tip de motor este pe procese de prelucrare a metalelor, cum ar fi prese de gaurit, strunguri, masini de frezat si alte masini de indepartat metale similare.

Cerinta pentru puteri constante poate fi vizualizata cel mai bine atunci cand luati in considerare cerintele unei masini simple precum o presa de gaurit. In acest caz, atunci cand gauriti o gaura mare cu un burghiu mare, viteza este mica, dar necesarul de cuplu este foarte mare.

Comparati acest lucru cu extremitatea opusa a gaurarii unei mici gauri atunci cand viteza de foraj trebuie sa fie mare, dar necesarul de cuplu este scazut. Astfel, exista o cerinta ca cuplul sa fie mare atunci cand viteza este scazuta si cuplul sa fie scazut atunci cand viteza este a lui. Aceasta este o situatie de putere constanta.

Motoare cu doua viteze, monofazate

Motoarele monofazate cu doua trepte, pentru cerinte de cuplu constant, sunt mai greu de furnizat, deoarece exista o problema de a furniza un intrerupator de pornire care sa functioneze la momentul potrivit pentru ambele viteze. Astfel, motorul monofazat cu viteza normala este oferit ca un motor cuplu variabil intr-o configuratie de condensator separata permanenta. Motorul condensator cu despicare permanenta are un cuplu de pornire foarte redus, dar este potrivit pentru utilizare pe pompe centrifuge mici si ventilatoare.

0 Shares
1 comment

Comments are closed.

You May Also Like