De ce este necesar departamentul de resurse umane intr-o companie?

0 Shares
0
0
0

In administrarea afacerilor, resursele umane sunt munca prestata de toti angajatii sau colaboratorii unei organizatii. Dar cel mai frecvent este de a apela functia sau managementul care se ocupa cu selectarea, angajarea, instruirea, angajarea si pastrarea angajatilor organizatiei. Aceste sarcini pot fi indeplinite de o anumita persoana sau departament impreuna cu managerii organizatiei.

Obiectivul de baza urmarit de functia de Resurse Umane cu aceste sarcini este de a alinia zona sau profesionistii cu strategia organizatiei, care va permite implementarea strategiei organizationale prin oameni, care sunt considerati ca fiind singurele resurse vii si inteligente capabile sa conduca la succesul organizational si sa faca fata provocarilor care astazi sunt percepute in competitia globala puternica.

Este esential sa subliniem ca oamenii sau resursele umane nu sunt gestionate, ci sunt gestionate cu oameni care ii vad ca agenti activi si proactivi inzestrati cu inteligenta, creativitate si abilitati intelectuale.

In general, functia de Resurse Umane este compusa din domenii precum recrutarea si selectia, angajarea, instruirea, administrarea sau managementul personalului in timpul permanentei in companie.

In functie de compania sau institutia in care functioneaza functia de Resurse Umane, pot exista si alte grupuri care indeplinesc diferite responsabilitati care pot avea legatura cu aspecte precum administrarea salarizarii angajatilor sau gestionarea relatiilor cu sindicatele, printre altele.

Strategia organizatiei

Pentru a executa strategia organizatiei, administrarea resurselor umane este fundamentala, pentru care trebuie luate in considerare concepte precum comunicarea organizationala, leadershipul, lucrul in echipa, negocierea si cultura organizationala.

Putem considera planificarea personalului ca fiind setul de masuri care, pe baza studiului istoricului de personal si a programelor si previziunilor organizatiei, tind sa determine, din punct de vedere individual si general, nevoile umane ale unei industrii intr-o anumita perioada, cantitativ si calitativ, precum si costul acestora.

Sistemul care urmeaza sa fie utilizat pentru planificarea dezvoltarii personalului, luat in considerare individual, in vederea insertiei sale instruite si promovate in planurile generale ale companiei include studiul structurii aceluiasi punct de plecare, studiul si desenul organigramei pe termen mediu si lung, evaluarea sau estimarea barbatilor care formeaza forta de munca, adica ceea ce se numeste un inventar al potentialului uman, politica de inlocuitori, planificarea salariilor, planificarea formarii si selectiei si studiul locurilor de munca si, astfel, gasirea persoanei care are atitudinea si aptitudinile pentru fiecare loc de munca.

Domeniul resurselor umane

Domeniul resurselor umane este unul dintre cele mai importante si s-ar putea spune chiar ca este esential in orice companie sau organizatie. Lucratorii sunt cel mai important capital detinut de orice tip de entitate si, din acest motiv, este imposibil sa aspiri la succes fara a avea profesionisti foarte bine pregatiti care sa poata indeplini sarcina dificila de gestionare a personalului.

Pe de alta parte, trebuie spus ca fiind o munca indispensabila si foarte necesara in diferite companii, Departamentul de Resurse Umane este un departament care distribuie astazi o oferta de munca foarte buna. Stiind acest lucru, au inceput sa se predea cursuri practice care au ca scop formarea oamenilor in acest domeniu. In acest fel si pornind de la o pregatire scurta si practica, cei care o desfasoara vor dobandi abilitatile relevante pentru a indeplini sarcini de selectie, formare si motivare a personalului, printre altele.

Fiecare dintre aceste sarcini are o mare relevanta in functionarea optima a unei entitati. A sti cum sa alegi angajatul potrivit pentru o anumita sarcina este inceputul a ceea ce se numeste managementul resurselor umane. Alegerea angajatilor poate parea o sarcina usoara in urma cererii mari, dar cu siguranta nu este. Selectia corecta a lucratorilor depinde foarte mult de utilizarea tehnicilor si strategiilor care pot fi bine invatate intr-un curs de formare.

O alta sarcina care poate fi instruita academic este formarea interna a angajatilor. Stiind cum sa educe un lucrator se va asigura ca acesta isi indeplineste in mod corespunzator locul de munca pentru care a fost angajat. In plus, implementarea strategiilor de motivare de catre departamentul de resurse umane va facilita un mediu de lucru favorabil, care va permite obtinerea celui mai mare potential al fiecarui angajat in favoarea entitatii pentru care lucreaza.

Vezi aici multiple tipuri de cursuri accesand siteul cursuriautorizate.eu si obtine cunostintele de care ai nevoie pentru a lucra in domeniu.

Competentele tehnicianului de selectie a personalului

  • Cunoasterea psihologiei individuale: pentru a sti daca candidatii se potrivesc pozitiei, dar si daca se potrivesc cu echipa existenta si cu valorile companiei.
  • Abilitati de observare: in special in realizarea interviurilor. O capacitate foarte utila de a detecta limbajul non-verbal, daca candidatul minte si asa mai departe.
  • Cunoasterea organizatiei in sine si a valorilor sale: inclusiv a oamenilor sai.
  • Cunostinte legislative si de reglementarelegate de departamentul de Resurse Umane al unei companii.
  • De asemenea, ar fi interesant sa avem cunostinte in retele sociale specializate, cum ar fi LinkedIn, mai ales daca luam in considerare cresterea acestui tip de instrumente.
0 Shares
You May Also Like