Lucruri generale despre polita RCA

0 Shares
0
0
0

RCA reprezinta o polita de asigurare obligatorie pentru orice proprietar de autovehicul. Importanta RCA-ului apare in nefericita situatie in care soferul asigurat este implicat intr-un accident rutier, iar in urma acestuia au loc vatamari corporale sau pagube materiale produse din vina acestuia.

In aceasta situatie, persoana pagubita va fi imediat despagubita de catre compania de asigurari a soferului care a produs accidentul.

RCA-ul se incheie fie pe o perioada de o jumatate de an (6 luni), fie se incheie pe un an de zile (12 luni), in functie de caz si totodata in functie de posibilitatile materiale ale soferului. Perioada de valabilitate a politei de asigurare RCA incepe chiar din momentul in care documentul de asigurare a fost eliberat.

Un alt amanunt foarte important in ceea ce priveste polita de asigurare RCA, este acela ca polita expira in ultima zi de valabilitate care este inscrisa pe polita de asigurare, la ora 24:00. De exemplu: daca polita este incheiata pe 22 decembrie, aceasta va expira pe data de 21 decembrie a urmatorului an.

In ceea ce priveste suma care va fi oferita de catre firma de asigurari in cazul despagubirilor, aceasta va fi stabilita doar de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor dupa ce va fi efectuata o buna analiza a fiecarui caz in parte.

In mare, in cazul unui accident de circulatie care s-a soldat doar cu pagube materiale, suma oferita drept despagubire poate chiar sa depaseasca cu mult peste 150.000 EUR, in timp ce in cazul accidentelor de circulatie in urma carora au loc vatamari corporale sau decese, despagubirea poate ajunge chiar si pana la suma de 1.000.000 EUR.

In cazul in care iesiti cu masina in trafic si nu aveti incheiata o polita de asigurare RCA, atunci riscati amenzi usturatoare, dar si retinerea certificatului de inmatriculare a automobilului.

Acest lucru inseamna automat ca veti fi obligat sa incheiati o polita de asigurare RCA noua, pentru ca in caz contrar nu vi se va mai permite sa reintrati in posesia talonului masinii (a certificatului de inmatriculare).

Aceasta cu siguranta va fi o situatie neplacuta pentru ca fara sa aveti certificatul de inmatriculare al masinii, nu veti mai putea circula cu masina, si nici nu veti putea vinde masina, nici nu o veti putea radia.

Nu va grabiti sa alegeti imediat o firma de asigurari RCA; este important sa aflati un pret orientativ rca de la fiecare firma de asigurari, si sa comparati mai multe firme de asigurare intre ele.

Pentru a vedea care firma de asigurari are preturile cele mai bune, pentru a vedea de-asemenea care companii sunt de incredere si care nu sunt legate de comentariile si experientele neplacute ale actualilor sau ale fostilor asigurati, efectuati o cautare pe internet si veti afla unde anume este mai bine sa incheiati polita de asigurare rca.

Este deosebit de important de precizat faptul ca exista firme de asigurari care nu au platit despagubirile din diferite motive. Tocmai din acest motiv este important sa analizati cu mare rabdare ofertele firmelor de asigurari, pentru a face cea mai buna alegere. Este deosebit de important sa incheiati o polita de asigurare care sa se potriveasca nevoilor dvs. cel mai bine.

In cazul in care aveti de gand sa dati spre vanzare masina, este deosebit de important sa fiti constient de faptul ca asigurarea RCA incheiata din postura de proprietar al masinii inceteaza in momentul in care are loc semnarea contractului de vanzare-cumparare a acesteia.

Transferul asigurarii RCA anterioare spre noul proprietar al masinii nu este sub nici o forma posibil. Politia rutiera nu va elibera un numar provizoriu masinii decat in situatia in care care noul proprietar dovedeste faptul ca a incheiat o noua polita de asigurare RCA.

Un alt detaliu foarte important de mentionat este acela ca in eventualitatea in care se schimba proprietarul unei masini care se afla in leasing, chiar si in cazul in care ati platit polita de asigurare RCA pentru un an intreg, dumneavoastra personal nu veti mai avea posibilitatea de a intra in posesia banilor deja dati, in ciuda faptului ca noul proprietar al masinii va trebui sa incheie la randul sau o alta polita de asigurare.

Acestea sunt cateva detalii foarte importante de mentionat in ceea ce priveste politele de asigurare RCA. Concluzia este ca ideal ar fi sa analizati toate posibilitatile si ofertele existente pe piata inainte de a incheia o polita de asigurare RCA, pentru a va asigura ca faceti alegerea cea mai buna.

0 Shares
You May Also Like