Rozatoare Control: Cum functioneaza companiile de deratizare?

0 Shares
0
0
0

Rozatoare Control: Cum functioneaza companiile de deratizare?Un program de prevenire si control al daunatorilor in ferme dar si in case si birouri nu este doar obligatoriu, ci este esential.

Prezenta rozatoarelor in ferme de exemplu are un mare impact negativ asupra productiilor:

  1. Acestea cauzeaza pierderi economice directe din cauza consumului si deteriorarii hranei pentru animale.
  2. Transmiterea bolii: Rozatoarele sunt vectori de transmitere a bolii si rezervor al multora dintre ele.
  3. Deteriorarea structurala a instalatiilor (izolatia acoperisului, cablurile electrice etc.).

Problemele legate de prezenta gandacilor sau a altor paraziti in cladiri sunt des intalnite din nefericire.

De obicei si dintr-un motiv pur economic, programul de control al rozatoarelor si al altor daunatori este efectuat de insusi persoana care detine locatia desi acest lucru poate fi putin complicat.

Pentru a pune in aplicare un program de control al rozatoarelor, este esential sa fie in cunostinta de cauza pentru manevrarea produselor.

Cu toate acestea, angajarea companiilor specializate in controlul daunatorilor devine din ce in ce mai importanta in alte sectoare de crestere a animalelor si incepe sa fie o optiune care se observa cu ochi mai buni de la an la an.

Colaborarea cu o companie specializata in controlul daunatorilor, ofera o mai mare liniste fermierilor, deoarece primesc informatii actualizate si au intotdeauna un raspuns imediat pentru a rezolva situatii complicate de controlat.

Un exemplu al acestui fenomen este ceea ce se intampla intr-o parte importanta a Spaniei atunci cand exista o perioada de secetaRozatoarele se inghesuie la ferme pentru a bea apa, accentuand problema pe masura ce gasesc apa si hrana. Prin urmare, au existat numeroase plangeri cu privire la numarul mare de rozatoare prezente in ferme.

Recunoaste inamicul!

Localizarea rozatoarelor

Companiile de combatere a daunatorilor analizeaza instalatia in profunzime, detectand rozatoarele datorita cunostintelor lor despre comportamentul rozatoarelor. In acest fel, ele determina:

  • Caile de acces spre interiorul caselor.
  • Locatia posibilelor ascunzatori si cuiburi.
  • Locurile de trecere prin care, instinctiv, vor circula in interiorul navei.

Convingerea ca sunt peste tot nu este adevarata, deoarece au modele foarte clare de distributie si miscare intr-o instalatie, dar pot varia datorita capacitatii lor mari de invatare daca nu ii atacam corect.

Plasarea rodenticidelor

Odata ce punctele strategice in care se afla rozatoarele au fost identificate, sunt plasate suporturi speciale de otrava care contin rodenticide.

Este important ca rodenticidul ales sa fie intarziat in actiune, astfel incat rozatoarele sa nu asocieze aportul acestuia cu moartea.

Rozatoarele au o mare capacitate de invatare si sunt capabili sa coreleze aportul otravii cu moartea unora dintre congenerii lor si, prin urmare, vor evita momelile. Acest fenomen nu numai ca reduce imediat eficacitatea otravii – daca nu o mananca nu functioneaza – dar dezactiveaza utilizarea suportului pentru un sezon lung, deoarece rozatoarele il identifica ca o zona de risc si vor respinge alte momeli.

Este important sa se respecte aportul de momeala de catre rozatoarele prezente, astfel incat sa se poata face o schimbare a acesteia in avans, evitand astfel efectul de invatare si aparitia rezistentei.

Controlul accesului rozatoarelor

Una dintre caracteristicile diferentiale ale companiilor de combatere a daunatorilor este eficacitatea lor in controlul pasiv al rozatoarelor: Prevenirea intrarii rozatoarelor in instalatie este intotdeauna mai eficienta decat eliminarea rozatoarelor care au intrat deja.

Controlul accesului nu este intotdeauna simplu, dar combinarea metodelor fizice, chimice si biologice poate fi realizata cu o mare eficienta.

Retineti ca rozatoarele, si in special sobolanii, sunt foarte indrazneti, iar morfologia lor le permite sa se adapteze si sa depaseasca cu usurinta obstacolele, fie catarand, alpinism, inotand si strecurandu-se extrem de repede de-a lungul traseelor pe care le-au invatat. De asemenea, prefera intunericul decat lumina.

METODE FIZICE

  • Ultrasunete:Trebuie avut grija cu ultrasunete, deoarece acestea pot afecta celelalte animale din zona.
  • Capcane:Capcanele au un efect destul de descurajator, dar nu sunt la fel de eficiente, deoarece atunci cand o rozatoare este capturata sau moare in el, acea cale de acces este blocata pentru restul rozatoarelor pentru o vreme. Nu este exclusa utilizarea capcanelor cu alimente (branza, carnati…) in accesul la depozite si birouri.

METODE CHIMICE

Produsele respingatoare, fumigante si chimio-sterilizante castiga popularitate, desi se pare ca rezultatele lor nu sunt la fel de eficiente.

Anterior, in instalatiile goale a fost utilizat un produs care contine formaldehida in compozitia sa. Utilizarea sa, pe langa faptul ca este periculoasa pentru operator, a fost extrem de eficienta, deoarece atunci cand a fost pornita si aruncata intr-o zona goala, toate rozatoarele care se aflau in camera au aparut prin usa fugind in teroare, lasand in interior si o urma destul de mare de mortalitate.

METODE BIOLOGICE

Metodele biologice constau in principal in a avea pisici sau alti pradatori in zona, dar in cazul nostru este total inoportun, deoarece o pisica va prefera intotdeauna sa manance o mancare delicata de la cutie decat un soarece evaziv sau un sobolan.

0 Shares
You May Also Like