Siguranta electrica: ce este, clasificare si dimensionare

0 Shares
0
0
0

Existenta “fitilului” este cunoscuta mai ales de cei din interior. Cu toate acestea, multi oameni devin constienti de acest dispozitiv in timpul defectiunilor electrice. Multi, insa, nici macar nu stiu cum arata. Exista diferite tipuri si dimensiuni. Atunci cand efectuati reparatii casnice, chiar si cele care par cele mai banale, riscul de a deteriora intregul aparat este la tot pasul.

Cauza, foarte des, este tocmai deteriorarea unei sigurante sau inlocuirea incorecta. Riscul de a obtine tipul gresit este foarte mare. Pentru a evita acest lucru, este necesar sa stiti cel putin doua lucruri inainte de a achizitiona sigurante electrice:

  1. clasificarea sigurantelor fuzibile
  2. dimensionarea sigurantelor fuzibile

Ce este o siguranta electrica?

Este un dispozitiv capabil sa protejeze un circuit de supracurenti. Astfel se evita daunele si toate pericolele care ar putea sa fie cauzate de scurtcircuite. Siguranta fuzibila consta intr-un cartus prin care trece un fir foarte subtire si in interiorul caruia circula curentul nominal. In momentul in care apare o situatie de supracurent, firul intra in joc si se topeste, deschizand circuitul.

Aplicatiile fitilului sunt numeroase. Mult mai multe decat ne putem imagina. Cu toate acestea, exista diferite tipuri, ceea ce inseamna ca trebuie ales cu grija, in functie de utilizarea care urmeaza sa fie facuta.

Pentru a facilita clasificarea sigurantelor fuzibile, este posibil sa se faca referire la o abreviere. Acesta este format din doua fire. Primul este minuscul si al doilea este abia vizibil. Acesta din urma indica categoria de utilizare.

Clasificarea sigurantelor

Inainte de a inlocui o siguranta, trebuie sa stiti ca curentul nominal al sigurantelor nu este acelasi pentru toata lumea. Acesta variaza de la cativa megaamperi pana la mii de megaamperi. Prin urmare, sigurantele sunt clasificate in functie de diferite modele. Iata care sunt acestea:

  1. Super-rapid. Acestea sunt dedicate anumitor dispozitive, care sunt deosebit de delicate. Acesta este cazul acelor circuite in care o supratensiune de curent poate compromite una sau mai multe piese, provocand daune grave.
  2. Numele spune totul pentru ca au o actiune practic imediata, in momentul in care apare suprasolicitarea.
  3. Semi-rapide. Dupa cum sugereaza si numele, acestea sunt undeva intre sigurantele rapide si cele intarziate.
  4. Din nou, numele este emblematic. Acestea sunt, de fapt, declansate cu o mica intarziere.

Dimensionarea sigurantelor

Dupa cum am vazut, sigurantele sunt fundamentale pentru functionarea aparatelor electrice. Acestea sunt un adevarat bastion impotriva scurtcircuitelor. Pentru ca o siguranta sa functioneze cat mai bine, aceasta trebuie sa fie la o temperatura de 25 de grade. In cazul unor temperaturi mai ridicate si al unei suprasarcini de curent, acesta poate suferi o scadere a performantelor.

Din acest motiv, este necesar sa se cunoasca diferitele tipuri care exista si sa se documenteze inainte de a proiecta un circuit sau pur si simplu de a efectua reparatii. Chiar si cea mai mica neglijenta ar putea face ca siguranta sa se topeasca, punand in pericol aparatul la care tinem atat de mult sau in care ne-am investit economiile.

Miscarea sarcinii electrice este cunoscuta sub numele de curent electric, a carui intensitate se masoara de obicei in amperi. Curentul poate consta din orice particule incarcate in miscare; cel mai frecvent acestia sunt electroni, dar orice sarcina in miscare constituie un curent. Curentul electric poate circula prin unele lucruri, conductoare electrice , dar nu va curge printr-un izolator electric.

Prin conventie istorica, un curent pozitiv este definit ca avand aceeasi directie de curgere ca orice sarcina pozitiva pe care o contine sau ca curge din partea cea mai pozitiva a unui circuit in partea cea mai negativa. Curentul definit in acest mod se numeste curent conventional . Miscarea electronilor incarcati negativ in jurul unui circuit electric , una dintre cele mai cunoscute forme de curent, este astfel considerata pozitiva in directia opusa celei electronilor.

Cu toate acestea, in functie de conditii, un curent electric poate consta dintr-un flux de particule incarcate in ambele directii sau chiar in ambele directii simultan. Conventia pozitiv-negativ este utilizata pe scara larga pentru a simplifica aceasta situatie.

Procesul prin care curentul electric trece printr-un material este denumit conductie electrica , iar natura acestuia variaza in functie de cea a particulelor incarcate si de materialul prin care acestea se deplaseaza.

Exemplele de curenti electrici includ conductia metalica, in care electronii curg printr-un conductor , cum ar fi metalul, si electroliza, in care ionii ( atomi incarcati ) curg prin lichide sau prin plasme , cum ar fi scanteile electrice.

In timp ce particulele in sine se pot misca destul de lent, uneori cu o viteza medie de deriva doar fractiuni de milimetru pe secunda, 17? campul electriccare le conduce in sine se propaga la aproape viteza luminii , permitand semnalelor electrice sa treaca rapid de-a lungul firelor.

Curentul provoaca mai multe efecte observabile, care din punct de vedere istoric au fost mijloacele de a-i recunoaste prezenta. Acea apa ar putea fi descompusa de curentul dintr-o gramada voltaica a fost descoperita de Nicholson si Carlisle in 1800, un proces cunoscut acum sub numele de electroliza.

0 Shares
You May Also Like