Tipuri populare de orez

0 Shares
0
0
0

Tipuri populare de orezBoabele de orez sunt cereale si sunt alimente indispensabile pentru o dieta sanatoasa si echilibrata. Orezul este prezent in fiecare bucatarie din lume, desi s-ar putea sa nu stiti exact ce este orezul, insa in randurile care urmeaza aveti posibilitatea de a obtine informatii utile despre acest superaliment pe care il consumam cu totii.

Caracteristicile orezului

Dintre toate cerealele pe care se bazeaza hrana umana, orezul reprezinta categoria de cereale consumate de un numar mai mare de oameni. In Japonia, China, India si Indochina, mancarea traditionala pentru miliarde de oameni se bazeaza pe orez.

Este a doua cea mai cultivata categorie de cereale din lume dupa porumb. Dar orezul este cea mai importanta categorie de cereale consumate de specia umana.

95% din productia mondiala de orez este concentrata in Asia. Aceasta cereala a fost cultivata in aceste tari din timpuri imemoriale. Cea mai veche marturie istorica a orezului este un edict privind plantarea, emis acum 5.000 de ani de un imparat chinez.

Ar trebui sa fie o lunga perioada de timp pana cand orezul a fost de asemenea, introdus in Europa, si multi ani mai mult pentru ca acesta sa ajunga in cele din urma America.

Orezul in Europa a fost introdus de arabi in Evul Mediu. La randul lor, europenii l-au introdus in America, dupa descoperirea sa de catre Cristofor Columb in 1942, dar asta e o alta poveste. Astazi, aceasta planta este produsa in aproape fiecare parte a lumii. Fie artizanal, sau in circumstante practic industriale.

Tipuri de orez

Exista diferite tipuri si soiuri de orez. Aceasta cereala ne ofera o gama larga, fiecare cu propriile sale proprietati si caracteristici. Mai jos vom explica cele mai populare si consumate la nivel mondial.

  1. Orez alb

Orezul alb este fara indoiala, cel mai utilizat tip de orez in bucatariile din intreaga lume. Boabele sale sunt de dimensiuni scurte sau mijlocii.

Boabele de orez alb sunt bogate in amidon. Acesta serveste pentru a pregati supe sau risotto, printre alte cateva feluri de mancare. In interiorul orezului alb, gasim orezul glutinos, care este cel cu cel mai mare continut de amidon. Din acest motiv, este folosit pentru a face celebrul sushi, deoarece este mai compact si lipicios decat orezul alb standard.

Ar trebui sa stiti de asemenea, ca aceasta specie de orez in cazul in care boabele sunt fierte, este un remediu excelent pentru diaree.

  1. Orez brun

Orezul brun este una dintre cele mai sanatoase cereale pentru corpul nostru. Este demn de remarcat proprietatile sale excelente si virtutile pentru cei care doresc sa manance o dieta sanatoasa si echilibrata.

Orezul brun e foarte hranitor. Ea are putine grasimi si o cantitate mare de fibre, vitamine din B si E. Este de asemenea, o sursa excelenta de minerale, carbohidrati cu absorbtie lenta si proteine.

  1. Orez cu bobul lung

Cele doua soiuri cele mai raspandite si bine cunoscute din aceasta categorie sunt orezul de iasomie si orezul basmati. Primul mai este numit orez Hom Mali sau thai orez parfumat. Si dupa cum probabil ati dedus, vine din Thailanda. Are un gust si o aroma foarte caracteristice.

Orezul Basmati este originar din Himalaya. Numele sau inseamna “regina parfumurilor”. Din ceea ce este posibil sa fi ghicit, are o aroma rafinata si foarte delicata, in afara de un gust excelent. Este utilizat pe scara larga, in special in bucataria indiana.

  1. Orez salbatic

Este o planta acvatica originara din America de Nord, si cultivata de indieni timp de multi ani. Culoarea sa este negru si boabele sale sunt lungi.

Acesta ofera mai multe proteine decat orezul conventional, dar in schimb, are nevoie de mult mai mult timp pentru gatit.

0 Shares
You May Also Like