Totul despre aer conditionat: Cum functioneaza si mai multe despre acesta

0 Shares
0
0
0

Modul inteligent de a face fata caldurii

Cand vine sezonul cald, recurgem la diferite metode, astfel incat spatiile in care traim sa aiba o temperatura mai placuta decat cea exterioara.

Aceasta este ceea ce stim despre aere conditionate, ceva care devine foarte necesar mai ales in locurile in care caldura este extrema, cum ar fi in multe regiuni ale tarii noastre.

Ce este un aparat de aer conditionat?

Una dintre cele mai eficiente modalitati de a reduce temperatura in interior si, probabil, cea mai populara, este cu un aparat de aer conditionat.

Dupa cum sugereaza si numele, aerul conditionat este un mecanism electric care conditioneaza aerul dintr-o camera.

Adica schimba aerul cald si inconfortabil pentru un aer proaspat si confortabil, cu umiditatea si temperatura precise.

Aparatele de aer conditionat se caracterizeaza prin asigurarea unui confort imediat si prelungit, circuland aerul uniform, fara curenti incomozi sau schimbari bruste de temperatura.

Printr-o serie de componente, mecanismul transporta caldura din camera spre exterior, folosind un gaz refrigerant care scade temperatura din interior.

Acest sistem de racire prin compresie, asa cum este cunoscut si el, este cel mai utilizat in echipamentele de aer conditionat pentru acasa, birou si afaceri.

Desi exista diferite tipuri de aparate de aer conditionat, cele mai multe sunt compuse din doua mecanisme:

– Unitatea interioara cunoscuta sub numele de evaporator

– Unitatea exterioara cunoscuta sub numele de condensator.

De asemenea, acestea sunt compuse dintr-un compresor si o supapa de expansiune intre ambele unitati.

Evaporatorul si condensatorul aparatului de aer conditionat sunt conectate prin tuburi care transporta gaz, care functioneaza ca un schimbator de caldura, adica “misca” temperatura aerului.

Cum functioneaza un aparat de aer conditionat?

Aparatele de aer conditionat functioneaza datorita principiului echilibrului termic, care afirma ca, daca doua corpuri au temperaturi diferite atunci cand sunt in contact, energia sau caldura de la unul va fi transportat la celalalt pana cand cele doua au aceeasi temperatura.

In acest caz, aceste doua corpuri sunt aerul din incapere (fierbinte) si gazul frigorific (rece), transportate din interior spre exterior si invers, prin tuburi.

In acest fel, sistemul determina aerul si gazul sa-si schimbe temperaturile.

Rezultatul este aerul proaspat care este distribuit in camera si un gaz fierbinte care este condus la exterior pentru a fi racit din nou si a reveni pentru a extrage mai multa caldura.

Odata ce gazul a absorbit caldura din aerul din interior, acesta este actionat in exterior de un compresor.

Acest lucru pune presiune pe gazul fierbinte.

Presiunea face ca gazul sa elibereze energie si, ca o consecinta naturala, se raceste.

Condensatorul continua cu eliberarea acestei energii, determinand trecerea gazului intr-o stare lichida, care elibereaza in continuare caldura.

Acel lichid rece este introdus inapoi in interior, trecand printr-o supapa de expansiune care impiedica gazul sa se gazifice rapid.

In interior, lichidul este transformat inapoi in gaz prin evaporator.

Acest proces necesita caldura, care se obtine din aerul cald din camera si scade temperatura ambianta.

Gazul rece este incalzit din nou si este din nou luat afara, completand ciclul.

Pe piata, acest proces de tratare a aerului este cunoscut sub numele de aer conditionat, care conditioneaza simultan temperatura, umiditatea, curatarea si distributia, toate pentru a mentine un mediu mai placut. Service si reparatii Bazarka.ro este locul in care iti poti repara cu incredere aerul conditionat.

Istoria aerului conditionat

Omenirea a avut intotdeauna nevoia de a modifica conditiile mediului sau pentru a supravietui si a-si dezvolta potentialul.

Chiar si cu mii de ani in urma, reducerea caldurii spatiilor locuite era deja o necesitate.

Egiptenii au folosit sisteme si metode foarte particulare pentru a reduce caldura, in principal in palatul faraonului.

Ei au facut acest lucru in timpul noptii; trei mii de sclavi au demontat zidurile si au dus pietrele in desertul Sahara, pentru a le racori cu frigul noptii.

Chiar inainte de zori, sclavii au dus pietrele la palat si le-au pus la loc.

Astfel, faraonul s-ar putea bucura de temperaturi in jur de 26 ° Celsius, in timp ce in afara caldurii ar putea fi mai mult de patruzeci de grade.

Acest mod primitiv de racire a unei incaperi a fost deja un prim progres in dezvoltarea altor modalitati mai eficiente si, mai presus de toate, mai simple de scadere a temperaturii.

In 1842, Lordul Kelvin a dezvoltat principiul functionarii aparatului de aer conditionat pe care il folosim astazi.

El a creat un circuit de refrigerare care a absorbit caldura printr-un gaz.

Pentru a face acest lucru, s-a bazat pe trei principii fizice.

Primul a fost ca caldura, sau energia, este intotdeauna transmisa intr-o singura directie, de la cea mai mare la cea mai scazuta temperatura.

Adica, corpurile reci tind sa se incalzeasca si nu invers.

El a constatat, de asemenea, ca schimbarea starii de la lichid la gaz absoarbe caldura din mediul inconjurator si ca presiunea si temperatura sunt direct legate.

0 Shares
You May Also Like