Tu stiai care au fost primele laptopuri aparute?

0 Shares
0
0
0

Tu stiai care au fost primele laptopuri aparute?
Cu siguranta daca esti o persoana pasionata de tehnologie, iti doresti sa cunosti cele mai noi stiri tehnologie, indiferent de domeniu.

In continuare, in acest articol vom vorbi despre laptopuri si despre modul in care acestea au evoluat, de la momentul aparitiei lor si pana in prezent.

Cu siguranta atunci cand folosesti termenul de portabilitate, si te gandesti la domeniul IT, automat iti fuge mintea la laptopuri, sau notebookuri, depinde cum iti place sa le numesti.

Sunt multe persoane care isi cumpara aceste echipamente datorita faptului ca au nevoie de ele, dar sunt si persoane care isi doresc achizitionarea unui astfel de produs doar din cauza ca asa e trendul.

Mai nou este la moda sa detii un astfel de echipament, iar daca te uiti la TV, poti sa vezi la fiecare emisiune, la stiri sau la sport, ca prezentatorul sau realizatorul emisiunii detine un astfel de echipament. Indiferent de faptul ca acesta utilizeaza echipamentul destul de mult, sau foarte putin, parca acest dispozitiv da bine la imagine.

Ei bine, primele modele de laptopuri nu au fost atat de performante si de mobile precum acestea din zilele noastre, ba dimpotriva erau destul de mari si de grele, astfel ca erau destul de dificil de transportat.

Ca o ironie a tehnologiei, putem spune ca aceasta ne ofera avantaje la care nici nu am fi sperat in trecut, iar astfel vom rade de prototipurile vechi pe care le-am avut in trecut.

Primul model care s-a apropiat de felul in care arata un laptop in zilele noastre a fost Dynabook, care a fost conceput de catre Alan Kay, insa acest model a fost dezvoltat de care Xerox Parc, pe la inceputurile anilor 70. Deci se poate spune ca Dynabook a stat la baza de plecare a laptopurilor.

In anul 1981a aparut primul model de laptop comercial, Osborne 1, care venea cu sistemul de operare CP/M. Acest model era mult mai greu dar si mult mai mare decat laptopurile moderne. Un astfel de model avea tastatura precum un laptop de acum, insa ecranul era unul foarte mic.

Chiar daca acest model era unul destul de mare si de greu de transportat, a avut un mare impact asupra industriei, deoarece era primul model de laptop pe care oamenii il puteau lua cu ei peste tot. Modelul Osborne 1, nu functiona pe baterii, astfel ca trebuia sa fie alimentat tot timpul de la priza.

In anul 1982 Bill Moggridge care era un designer britanic industrial, a reusit sa lanseze modelul GriD Compass 1101, care a fost primul model realizat pe designul clamshell, astfel ca laptopul se inchide prin suprapunerea ecranului si a tastaturii. In perioada in care a aparut acest model de laptop, era estimat undeva intre 8000$ si 10.000$.

In anul 1983 a fost lansat si modelul Compaq Portable, care avea la baza MS-DOS, si care era mult mai usor de transportat decat Osborne 1, insa si acest model functiona alimentat de la priza.

Incepand cu anul 1983, au aparut si laptopurile care functionau pe baterii, iar primul model a fost Epson HX-20.

0 Shares
You May Also Like