Becuri led sau xenoane?

0 Shares
0
0
0

Becuri led sau xenoane?Daca va ganditi sa cumparati o masina noua sau uzata, este posibil sa fi observat ca unele modele ofera posibilitatea de a alege intre farurile Xenon si LED. In timp ce Xenonurile au fost in jur de ceva timp, LED-urile sunt relativ noi – dar acestea patrund rapid in rapid industria automobilelor, existand deja cativa producatori care adauga asemenea lumini la gama lor de produse. Deci, care este diferenta dintre becuri un bec halogen si led auto ieftine? Care dintre ele este cel mai bun? Acest articol raspunde la toate intrebarile.

Xenoane vs. LED-uri: Care este diferenta?

Cu toate ca va vom oferi detalii tehnice, o explicatie simplificata a principalelor diferente dintre farurile cu LED-uri si Xenon-urile (numite uneori luminile de descarcare de inalta intensitate sau HID-uri) este urmatoarea: Farurile Xenon sunt in mod esential foarte luminos, versiuni ultraintensive ale bluburilor luminoase normale , in timp ce led auto ieftine folosesc un proces complet diferit pentru a crea lumina – unul care se bazeaza mai degraba pe diode si electroni decat pe filament si gaz.

Datorita diferentelor lor, cele doua tipuri de lumini au unele avantaje si dezavantaje comparativ unele cu altele. LED-urile detin aproape toate avantajele, inclusiv marimea (ele sunt mai mici, ceea ce le permite sa fie montate mai usor in modelele de autovehicule), durata de viata (acestea dureaza mai mult) si consumul de energie (acestea utilizeaza foarte putin). Nu este deloc surprinzator faptul ca LED-urile sunt mult mai scumpe decat Xenonurile – si de aceea multi producatori de automobile au oprit utilizarea tehnologiei pana de curand.

Cu toate acestea, exista mai multi factori care trebuie luati in considerare la vizionarea pretului: consuma mai putina energie electrica, reduc efortul pe bateria masinii si au o longevitate incredibil de lunga. Luminile de calitate LED pot dura pana la 30 000 de ore, ceea ce depaseste durata de viata a vehiculului mediu. Acest lucru se datoreaza faptului ca nu utilizeaza filamente, ci folosesc diode. Diodurile sunt invelite intr-o carcasa din plastic care se poate ridica la vibratii, temperaturi extreme si socuri.

Luminile cu LED-uri auto sunt incredibil de eficiente din punct de vedere energetic – cu aproximativ 85% mai eficiente decat omologii lor cu incandescenta. Motivul este ca ei nu folosesc multa energie termica pentru a porni procesul de emitatoare a luminii, spre deosebire de luminile incandescente, care pierd multa caldura. Becurile standard cu LED folosesc aproximativ 65 kW de energie electrica intr-un an, in timp ce becurile cu incandescenta utilizeaza pana la 525 kW ore.

Care este cel mai bun?

Daca cautati cea mai buna iluminare posibila, credem ca LED-urile isi depasesc de obicei rivalii cu faruri Xenon. Desigur, depinde exact cat de multe LED-uri sunt prezente – dar majoritatea masinilor moderne cu tehnologie de iluminare cu LED-uri par sa ofere o iluminare mai buna, o lumina mai calda si o zona luminoasa care este putin mai mare decat in ??majoritatea masinilor cu Xenon.

Cu tehnologia mentionata, tehnologia de iluminare Xenon a venit foarte mult de-a lungul anilor – si Xenonii nu sunt foarte slabi la lumina. In cele mai populare masini care utilizeaza astazi Xenon, iluminarea generala ar fi probabil putin mai mica decat LED-urile – daca puteti spune diferenta. Si in timp ce LED-urile vor dura mai mult decat Xenon, ambele vor dura mai multi ani – probabil mai mult decat majoritatea altor becuri.

Ce ar trebui sa obtineti?

Daca aveti posibilitatea de a cumpara o masina cu faruri cu LED la aproximativ acelasi pret ca un model cu lumini Xenon, va sugeram sa mergeti pentru LED-uri. Ei folosesc mai putina energie, ofera iluminare usor mai buna si vor dura mai mult. Dar daca costul este dramatic mai mare, probabil ca o sa o ignoram.

Asta pentru ca farurile Xenon sunt, de asemenea, excelente – si ne-ar fi greu sa justificam o majorare a preturilor pentru a obtine LED-uri, avand in vedere relativ putinele beneficii. Pe masura ce LED-urile devin mai ieftine, totusi, se asteapta sa le vada intr-o gama mai larga de vehicule.

In cazul in care va cumparati o masina care are becuri de tip xenon, insa doriti sa treceti la led, acest lucru este posibil, dar veti avea de suportat anumite costuri. De aceea, cel mai indicat ar fi sa va alegeti direct o masina care foloseste becuri led.

0 Shares
You May Also Like