Cand este nevoie sa purtam orteze si in ce conditii?

0 Shares
0
0
0

Cand este nevoie sa purtam orteze si in ce conditii?Potrivit definitiei orteza este un aparat destinat sustinerii unor parti ale corpului si deci  sustinerii unei functii locomotoare deficiente.

Ortezele se fixeaza pe partea afectata a corpului si sunt purtate la recomandarea medicului de specialitate.

Unele persoane isi aleg singure astfel de produse si este deci recomandat ca in prealabil sa consulte un medic specialist pentru ca doar el este in masura sa recomande produsul potrivit afectiunii in cauza.

La intrebarea cand trebuie purtate diverse orteze pentru diverse afectiuni raspunsul nu poate fi decat din partea doctorului specialist.

Obiectivul folosirii ortezelor pe diferite segmente ale corpului este in cele mai multe cazuri creserea mobilitatii.

Ortezele sunt capabile sa stabilizeze, sa imobilizeze sau sa descarce segmentul sau membrul afectat si pot in acelasi timp sa ofere indicatii privind fiziologia afectiunii.

In unele cazuri ortezele sunt purtate pentru a reduce durerea.

De exemplu ortezele folosite pentru afectiuni ale coloanei vertebrale, au un rol adjuvant in corectarea deviatiilor coloanei si nu rezolva in totalitate problema.

Din pacate tot mai multi tineri prezinta probleme la coloana datorita pozitiilor vicioase si lipsei de miscare cu care i-a obisnuit statul la calculator indelungat.

In schimb unele orteze sunt create pentru segmente mai mic de corp, cu sunt monturile.

Monturile sunt acele proeminente laterale ale osului degetului mare de la picior si sunt intalnite in special in randul femeilor.

Examinarea medicala este cea care stabileste diagnosticarea monturilor chiar daca acestea sunt vizibile cu ochiul liber.

Tot doctorul este acel care recomanda tratamentul prin utlizarea unor orteze speciale pentru monturi sau chiar interventia chirugicala.

Ortezele in acest caz reprezinta o metoda mai accesbila  reprezentatnd o alternativa mai usoara decat  interventia chirurgicala.

In cazul ortezelor ortopedice materialele folosite pentru prelucrarea lor sunt naturale datorita faptului ca acestea intra in contact direct cu pielea.

Materialele din bumbac impiedica producerea iritatiilor si alergiilor posibile la nivelul pielii.

In general ortezele sunt prelucrate si fabricate din materiale speciale pentru a putea raspunde  terapiei prescrise de medic.

Ortezele se impart in doua categorii in functie de destinatia lor. Astfel, ortezele pre – fabricate sunt personalizate ulterior in functie de necesitatile pacientului. De obicei sunt prescrise pentru utilizare pe termen scurt.

Ortezele personalizate reprezinta dispozitive create special pentru un individ si presupun fabricarea dintr-un mulaj individual al clientului.

In niciun caz nu poate fi purtata de o alta persoana chiar daca prezinta aceeasi afectiune.

Ortezele elastice pentru genunchi cu inele de stabilizare in dreptul rotulei sunt dispozitive recomandate pentru imobilizarea ariculatiei genunchiului in urma unei fracturi, entorse sau interventii chirurgicala.

Ortezele pentru cot sunt fabricate din benzi elastice care contin spuma laminata cu un aspect simplu dar cu un concept  destul de complex.

Acestea contin patru parti ranforsate si chingi elastice care asigura sustinerea incheieturii cotului.

Neuro-ortezele sunt apte sa compenseze functiile pierdute cum de exemplu paralizia partiala sau in urma unui atac vascular paralizia completa a picioarelor sau bratelor.

Hernia de disc este o mare problema si destul de raspandita. Este o boala legata in cele mai multe cazuri de varsta datorita faptului ca de la un moment dat coloana devine mai putin flexibila.

Orteza pentru aceasta problema amelioreaza durerea si este mai putin costisitoare si mai putin invaziza decat interventia chirurgicala.

Artroza la degetul mare al mainii se pare ca afecteaza in momentul de fata un numar mare de persoane.

Aceasta produce dureri de nesuportat cu fiecare miscare a pumnului.

Se manifesta in general in randul femeilor de peste 50 de ani si cauzele pot fi genetice sau personale, cum ar fi menopauza sau miscarile repetate ale mainii.

Pentru aceste afectiuni exista orteze suple care se pot utliliza pe parcursul zilei si reduc considerabil durerea.

In functie de afectiune docotrul va fi cel care va da indicatiile referitoare la timpul si modul in care trebuie purtate ortezele, pentru ca in unele cazuri nu este obligatorie purtarea lor tot timpul.

O statistica a Organizatiei Mondiale a Sanatatii  a aratat ca 0,8 % din totalul populatiei prezinta dizabilitati fizice si sunt nevoiti sa poarte orteze si proteze.

Indiferent de tipul lor, ortezele sunt concepute in colaborare cu tehnicieni ortopezi, medici si terapeuti , pentru a asigura terapia prescrisa de medic.

Doar un medic specialist este in masura sa dispuna personalizarea ortezelor pentru diferite segmente ale corpului sau pentru diverse afectiuni si probleme.

0 Shares
You May Also Like