Ce este o ecografie abdominala?

0 Shares
0
0
0

Ecografia abdominala este un tip de test imagistic. Este folosita o eco abdominala Cluj-Napoca 2020, pentru a privi organele din abdomen, inclusiv ficatul, vezica biliara, splina, pancreasul si rinichii. Vasele de sange care duc la unele dintre aceste organe, cum ar fi vena cava inferioara si aorta, pot fi de asemenea examinate cu ultrasunete.

Cum se efectueaza testul

O masina cu ultrasunete creaza imagini ale organelor si structurilor din interiorul corpului. Aparatul emite unde sonore de inalta frecventa care reflecta structurile corpului. Un computer primeste aceste unde si le foloseste pentru a crea o imagine. Spre deosebire de radiografiile sau scanarile CT, acest test nu va expune la radiatii ionizante.

Vei fi intins/a pentru procedura. Pe pielea de pe abdomen se aplica un gel clar, bazat pe apa. Acest lucru ajuta la transmiterea undelor sonore. O sonda de mana numita transductor este apoi deplasata peste abdomen.

Este posibil sa fie nevoie sa schimbati pozitia, astfel incat furnizorul de servicii medicale sa poata privi diferite domenii. De asemenea, poate fi necesar sa va mentineti respiratia pentru perioade scurte in timpul examenului. De cele mai multe ori, testul dureaza mai putin de 30 de minute.

Care sunt beneficiile si riscurile?

Beneficiile ecografiei abdominale:

  • Majoritatea scanarilor cu ultrasunete sunt neinvazive (fara ace sau injectii), sunt rapide si usor de tolerat.
  • In anumite situatii, un examen cu ultrasunete poate fi temporar incomod, dar nu ar trebui sa fie dureros.
  • Ecografia abdominala este disponibila in prezent la scara larga, usor de utilizat si mai putin costisitoare decat majoritatea celorlalte metode imagistice.
  • Imagistica cu ultrasunete este extrem de sigura si nu utilizeaza radiatii.
  • Scanarea cu ultrasunete ofera o imagine clara a tesuturilor moi care nu pot fi vazute la fel de bine pe imaginile cu raze X.
  • Ecografia ofera imagini in timp real, ceea ce il face un instrument bun pentru ghidarea procedurilor minim invazive, cum ar fi biopsiile cu ac si aspiratia fluidelor.
  • Dupa o astfel de examinare cu ultrasunete, puteti sa va reluati activitatile normale, puteti merge la munca, puteti iesi la alergat, puteti sa faceti tot ceea ce faceti de obicei.

Riscuri

  • O ecografie abdominala nu are riscuri. Spre deosebire de radiografiile sau scanarile CT, ecografiile nu folosesc radiatii, motiv pentru care medicii prefera sa le utilizeze pentru a verifica dezvoltarea copiilor la gravide.

Care sunt limitarile imagisticii cu ultrasunete abdominala?

Undele cu ultrasunete sunt perturbate de aer sau gaz. Prin urmare, ecografia nu este o tehnica imagistica ideala pentru intestinul plin de aer sau organele intunecate de intestin.

Ecografia nu este la fel de utila pentru imagistica plamanilor plini de aer, dar poate fi utilizata pentru a detecta lichidul in jurul sau in interiorul plamanilor. In mod similar, ultrasunetele nu pot patrunde in os, dar pot fi utilizate pentru imagistica fracturilor osoase sau pentru infectia din jurul unui os.

Pacientii mari sunt mai dificil de imaginat prin ultrasunete, deoarece cantitati mai mari de tesuturi atenueaza (slabesc) undele sonore pe masura ce trec mai adanc in corp si trebuie sa fie returnate transductorului pentru analiza.

0 Shares
You May Also Like