Ce este un bec?

0 Shares
0
0
0

Becul sau lampa cu incandescenta este un dispozitiv care produce lumina prin incalzirea unui filament metalic prin efectul Joule pana cand devine rosu alb, obtinandu-l prin trecerea unui curent electric. In prezent, utilizarea sa este din ce in ce mai mica, fiind inlocuita cu alte tehnologii, cum ar fi LED-ul.

Becul este una dintre inventiile cele mai folosite de om de-a lungul istoriei sale. S-ar putea spune ca inventia sa a fost o schimbare totala in modul in care a trait fiinta umana, viata fiind in prezent de neconceput in ultimele decenii fara bec. A fost descrisa de revista Life ca fiind a doua cea mai importanta inventie a umanitatii si nu lipsesc motivele pentru a primi aceasta recunoastere.

Cine a inventat cu adevarat becul?

Inainte de a raspunde in graba, trebuie sa stiti ca primul bec a fost inventat cu 71 de ani inainte ca Edison sa-l breveteze. Apoi a fost nevoie de mai mult de un secol pentru a ajunge la luminile led revolutionare. Acum, pot fi gasite numeroase tipuri de corpuri de iluminat, asa cum sunt si cele de pe magazinul Domicilio.ro.

In fiecare an se vand aproximativ 2.500 de milioane de becuri de diferite tipuri (LED, halogen, incandescenta …), generand profituri de peste 1.000 de milioane de euro.

Ele sunt peste tot, conectate la comutatoare care intrerup intunericul. Nimeni nu-si aminteste intunericul..iar lumanarile au fost lasate pentru cine romantice.

Cu toate acestea, becul este o inventie relativ recenta. Rezumam intreaga sa istorie: de la originile sale destul de imperfecte (Humphry Davy a fost pionierul…) pana la revolutia LED -urilor (eficienta si durabila), trecand prin cele mai inteligente dintre toate: Thomas Alva Edison, care l-a perfectionat pentru a-l comercializa si care ulterior  a devenit milionar … Haide sa aflam cate ceva depre istoria becului:

Scurt istoric al becului

  • 1809: Humphry Davy plaseazao fasie subtire de carbune intre cei doi poli ai unei gramezi. Originea becului este luata in considerare.
  • 1840: Warren de la Rueplaseaza un filament de platina in interiorul unui tub vidat. Reuseste sa creasca durata luminii, dar costurile sale au fost excesive.
  • 1875: Henry Woodward si Matthew Evansbreveteaza becul, care era practic acelasi ca acum trei decenii.
  • 1879: Joseph Wilson Swanintroduce un bec de sticla fara aer, fire de platina si un element emitator de lumina de carbon, care nu a durat mult intr-o instalatie reala.
  • 1880: Thomas Edison, dupa ce a cumparat brevetul de la Woodward si Evans, prezinta un bec cu un filament de bambus carbogazos care a durat 600 de ore. Se naste primul model cu adevarat comercial.
  • 1913: Irving Langmuirinventeaza lumini de neon umpland interiorul becului cu anumite gaze.
  • 1997: Isamu Akasaki, Hiroshi Amano si Shuji Nakamuracreeaza prima lampa led albastra cu luminozitate ridicata (dioda emitatoare led).

Edison si Swan, controversa legata de inventarea becului

  • In ciuda controversei legate de primirea autorului, Edison si Swan au avut o relatie buna, creand chiar si o companie impreuna, numita Edison si Swan United Electric Light Company Limited. Aceasta companie a fost responsabila pentru imbunatatirea becului, fiind responsabila pentru cresterea productiei si crearea becurilor care au durat mult mai mult.

“Becul a fost de fapt inventat de Humphry Davy, dar s-a distrus imediat. Edison l-a  perfectionat.”

Cum poti economisi bani cu iluminatul?

Iluminarea buna este o parte esentiala a atmosferei casei tale. In loc sa va sacrificati atmosfera pentru economisirea energiei, aruncati o privire la aceste idei despre cum sa va iluminati mai eficient casa.

Iluminarea excesiva a unei incaperi poate risipi multa energie. Ca regula generala, camerele au nevoie de 20 de lumeni de lumina pe metru patrat, dar camere precum birourile si bucatariile vor necesita probabil mai mult. Pentru a afla de cata lumina aveti nevoie in casa dvs., consultati Ghidul de iluminat al Huffington Post pentru a va indrepta spre economisirea energiei.

Instalarea dimmerelor pe lumini este un proiect de bricolaj usor pe care il puteti elimina pentru a ajuta la economisirea energiei la iluminat. Mariti puterea daca aveti nevoie de mai multa lumina pentru activitati concentrate, cum ar fi cititul sau scrisul, sau reduceti luminile pana la capat pentru a crea o atmosfera relaxanta. Pentru instructiuni detaliate si mai multe informatii, consultati acest tutorial pentru comutatorul de luminozitate de la Home Depot.

Prin configurarea unui temporizator programat pentru lumini, va puteti asigura ca luminile sunt aprinse numai atunci cand aveti nevoie de ele. Temporizatoarele pentru lumini pot fi gasite in magazinele de imbunatatire a locuintei la preturi de pana la 5 USD. Aceasta remediere rapida va ajuta familiile cu copii uitusi sa-si tina sub control costurile.

Acumularea de praf pe lampi si becuri poate impiedica lumina sa straluceasca. Becurile imbatranite impreuna cu acumularea de praf si murdarie pot reduce iluminarea totala cu 50%, conform Consumer Reports . Pentru cea mai eficienta iluminare, asigurati-va ca curatati si curatati lampile si becurile in mod regulat.

0 Shares
You May Also Like