Ce face un medic urolog?

0 Shares
0
0
0

Ce face un medic urolog?Specialistul in urologie este adesea denumit „medic de sex masculin”. De fapt, bolile organelor genitale masculine sunt doar unul dintre domeniile de responsabilitate ale urologului. Dar domeniul de activitate al urologului include mai multe, astfel ca domeniul urologiei acopera intreaga zona a organelor urinare si genitale.

In domeniul organelor urinare, medicul urolog se ocupa de bolile si tratamentul rinichilor, vezicii urinare, ureterei si uretrei. Aceasta afecteaza in principal tulburarile tractului urinar, atat la femei, cat si la barbati. Aici, de exemplu, pietrele urinare sunt boli comune.

In zona organelor genitale, urologul se ocupa doar de sexul masculin. Aici fac parte din zona sa de activitate testiculele, epididimele, vasele deferente, veziculele seminale, penisul si prostata. De exemplu, disfunctia erectila si impotenta sunt tratate aici (andrologie).

In toate domeniile, urologul trateaza subiectul preventiv, in special detectarea precoce a modificarilor tisulare si a tumorilor.

Specialistul in urologie foloseste examinarea tactila pentru a diagnostica modificarile testelor sau structurilor adiacente tractului urinar, cum ar fi anusul si podeaua pelvina (proctologie).

Examinari

  1. Urografie

Urografia este o examinare cu raze X a rinichilor, ureterelor si vezicii urinare efectuata de catre un urolog Mures, folosind un mediu de contrast. Aceasta poate fi furnizata fie utilizand o vena (urografie de excretie), fie utilizand un cateter (urografie retrograda).

Urologul foloseste mediul de contrast pentru a vizualiza sistemul de drenaj urinar pentru a identifica posibile pietre la rinichi sau vezica sau, de asemenea, bolile tumorale si malformatiile.

  1. Cistoscopie

Pentru oglindirea cistoscopiei sau a vezicii urinare, medicul urolog Mures utilizeaza o camera speciala subtire si sterila pentru examinarea uretrei, pana la vezica si prostata.

Cistoscopul permite si indepartarea pietrelor mai mici, prelevarea de probe de tesut si oprirea sangerarilor minore. Avantajul este o imagine colorata in timp real, care arata detaliile urologului membranei mucoase si a zonelor functionale.

  1. Examinarea cu ultrasunete

Ecografia este un proces imagistic nedureros care permite urologului sa creeze imagini din interiorul corpului uman. Ecografia este folosita, de exemplu, daca sunt suspectate pietre la rinichi sau vezica, tumori sau malformatii.

Aceste boli pot fi vizibile cu ajutorul ecografiei. Procedura de examinare permite diagnosticul intregului tract urinar si genital al pacientului.

  1. Biopsia prostatica

Biopsia de prostata este folosita atunci cand urologul suspecteaza ca are cancer de prostata, pe care l-a identificat, de exemplu, palpand prostata.

Biopsia prostatei este de obicei efectuata in ambulatoriu. Se foloseste o sonda endorectala, care se introduce prin rect, cu scopul de a preleva mai multe probe de tesut din prostata.

Probele de tesut sunt apoi examinate de un patolog pentru cancerul de prostata. Examinarea este una dintre cele mai frecvente metode de examinare in ambulatoriu in urologie.

  1. Testul urinei

Testul de urina serveste pentru a verifica compozitia urinei si pentru a detecta substantele din urina. De exemplu, sange, zahar, proteine, bacterii si agenti patogeni pot fi gasiti in urina.

Asa se pot diagnostica boli precum infectiile tractului urinar si uretrita sau diabet. In functie de indicatie, medicul va verifica sedimentul de urina, o cultura microbiana de urina sau citologia urinei.

  1. Cistometrie

In cistometrie (masurarea presiunii vezicii urinare), urologul examineaza functionarea corecta a vezicii urinare. Se masoara presiunea si capacitatea vezicii urinare. Procesul de masurare incepe cu vezica complet goala.

Vezica este apoi umpluta cu solutie salina folosind un cateter. Daca nevoia de a urina este ridicata, adica atunci cand este atinsa capacitatea functionala a vezicii urinare, se incepe golirea. Presiunea din interiorul vezicii urinare si presiunea abdominala (presiunea in cavitatea abdominala) sunt monitorizate si inregistrate in tot timpul.

0 Shares
You May Also Like