Cum functioneaza espressoarele de cafea?

0 Shares
0
0
0

Cum functioneaza espressoarele de cafea?Realizarea unui espresso este o sarcina zilnica pentru milioane de oameni din intreaga lume. Dar cati dintre noi intelegem ce face masina? Vom discuta in urmatoarele randuri ale acestui articol despre acest aspect. Cititi mai departe pentru o privire sub capacul unui espressor.

Apa si pompa

Orice espresso, indiferent de masina, incepe cu sursa de apa. Apa este extrasa dintr-un rezervor mic sau direct dintr-o conexiune de alimentare cu apa. Rezervoarele functioneaza bine pentru volume mici, dar o masina profesionista de mare folos are nevoie de o sursa fiabila cu conducte. Un espressor bun are nevoie de apa curata si fara prea mult (sau prea putin) continut mineral. Majoritatea utilajelor au filtre incorporate.

Dar apa furnizata la presiunea normala a gospodariei pur si simplu nu are suficienta forta pentru a-si croi drumul printr-un puc de cafea condensat intr-un mod care produce un espresso. Acolo intra pompa.

In majoritatea espressoarelor moderne, o pompa electrica este utilizata pentru a crea presiune. Un espresso are nevoie de aproximativ 9 bari (de 9 ori presiunea atmosferica la nivelul marii) sau 130 PSI de presiune. Pentru comparatie, se recomanda ca majoritatea anvelopelor auto sa fie cuprinse intre 30 si 35 PSI.

Exista doua tipuri comune de pompe espresso. Masinile espresso comerciale dispun de obicei de o pompa rotativa complexa pentru a furniza presiune constanta. Acest tip de pompa foloseste un disc mecanic rotativ electric. Masinile interne au adesea o pompa de vibratii, care utilizeaza o bobina electromagnetica pentru a impinge si trage un piston. Pompele de vibratie creeaza presiune numai cand trageti.

Cazanul

Odata ce apa este inaintata de pompa, este timpul sa creasca caldura. Ca si in cazul sursei de apa si presiunii, coerenta este importanta si aici. Dupa cum ati ghicit, cazanul unei masini espressoare este responsabil pentru incalzirea apei din sistem. Masinile profesionale au de obicei un sistem dublu de cazan. Aceasta inseamna ca au un cazan dedicat pentru fabricarea bauturii si unul pentru utilizarea cu bagheta cu abur.

Cazanele duble rezolva problema necesitatilor de temperatura diferite. Apa pentru preparare ar trebui sa fie la 93 grade celsius (200 ?) si trebuie sa atinga 100 de grade celsius (212 ?) pentru abur. Temperatura apei are un impact direct asupra vitezei de extractie, astfel inconsecventa poate arunca gustul bauturii.

Multi producatori au introdus controlerele proportionale-integral-derivate (PID) sau controlul digital al temperaturii la masinile espressoare. Aceste dispozitive extraordinare se conecteaza la elementul de incalzire si gestioneaza ciclurile de incarcare pentru a mentine temperaturi optime ale cazanului. Fara aceasta tehnologie, nivelul de caldura poate sa fluctueze si poate provoca inconsistenta in espressorii dvs. finali.

Majoritatea espressoarelor au, de asemenea, bagheta cu aburi. Aceasta este duza subtire de metal fixata pe partea laterala a espressorului. Baghetele cu abur functioneaza prin eliberarea aburului din cel mai cald dintre cele doua cazane prin aceasta conducta subtire direct in lapte. Aburul sub presiune se incalzeste si adauga textura laptelui, permitand crearea de cappuccino si latte.

Seful de grup si Portafilter

Seful grupului este ultima oprire inainte ca cafeaua sa ajunga la ceasca ta. Aceasta este partea care aduce apa fierbinte sub presiune in contact cu pucul de cafea compactat.

Exista diferite tipuri de cap de grup, dar toate sunt formate din aceleasi parti de baza in diferite configuratii. Aici veti gasi portafiltrul – cosul de filtru metalic care tine cafeaua macinata. Capetele de grup includ de asemenea un blocaj portafiltru, un comutator de presiune (pentru reglarea presiunii cazanului) si un canal care sa permita trecerea apei de la cazan la portafiltru.

Unii oameni prefera sa foloseasca un portafiltru fara fund, sau gol. Aceasta inseamna ca cosul portafiltrului este expus. Il ajuta pe un operator sa apeleze rapid si repede in rasnita lor.

Exista doua tipuri majore de cap de grup: saturate si semisaturate. Capetele de grup saturate sunt expuse cazanului. Capetele de grup saturate ajung rapid la aceeasi temperatura ca apa de cafea, deoarece acestea sunt in esenta o extensie a cazanului si sunt inundate cu apa calda. Prin urmare, acestea sunt stabile din punct de vedere al temperaturii.

Capetele de grup semi-saturate sunt separate de cazan de un schimbator de caldura. Acest lucru le face mai usor de reparat decat capetele de grup saturate si sunt mai ieftine de produs. Dar pot fi putin mai putin stabile in mentinerea temperaturii.

Ambele au avantajele si dezavantajele lor, dar majoritatea masinilor high-end au capete de grup saturate, in ciuda costurilor de intretinere mai mari.

Acum ca ati vazut cum functioneaza aceste aparate, cel mai probabil va intrebati si care ar fi solutia ideala pentru dvs. Recomandarea specialistilor, este ca atunci cand doriti sa cumparati un espressor, sa va indreptati atentia spre un Espressor Jura ENA 8 Nordic White+cadou 2 pungi cafea Chicco D-Oro.

Acesta este un nou automat de cafea pentru 1 ceasca. In cazul in care veti opta pentru un Espressor Jura ENA 8 Nordic White, aveti posibilitatea de a prepara 10 specialitati diferite de cafea, doar printr-o simpla apasare a unui buton.

0 Shares
1 comment

Comments are closed.

You May Also Like