Cum functioneaza un panou solar fotovoltaic

0 Shares
0
0
0

Efectul fotovoltaic: Un panou fotovoltaic este compus dintr-un material semiconductor, siliciu. In prezenta radiatiilor solare, electronii din siliciu se agita. Pentru a crea un curent electric din acest fenomen, trebuie organizat fluxul de electroni.

Compozitia unei celule: Pentru a realiza acest lucru, o celula fotovoltaica este formata din doua straturi de siliciu: un strat imbogatit cu fosfor (surplus de electroni) si un strat imbogatit cu bor (deficit de electroni). Aceasta diferenta creeaza o tensiune continua la iesirea celulei.

Compozitia panouri fotovoltaice: Producatorul acestor celule le sorteaza in functie de putere, astfel incat sa aiba celule foarte omogene. Acest lucru este important deoarece producatorul de panouri va asambla celulele in serie si, in acest caz, toate celulele vor fi aliniate cu cele mai putin eficiente. Un panou este format, de obicei, din 60 de celule incapsulate intre un strat de sticla si un strat de folie izolatoare (tedlar). La sfarsitul procesului, producatorul isi sorteaza panourile si in functie de putere. In acest fel, instalatorul primeste paleti de panouri cu caracteristici identice.

Panouri solare cristaline

Productie: Panourile solare cristaline reprezinta 90% din piata. Se face o distinctie intre panourile monocristaline, care sunt fabricate dintr-un singur cristal de siliciu. Panourile policristaline sunt realizate din mai multe cristale comprimate impreuna, ca un bustean de lemn densificat. Acestea sunt denumite uneori si panouri multicristaline ( policristaline).

Aspect: Diferenta poate fi recunoscuta cu usurinta daca ne uitam la panourile fotovoltaice. Un panou monocristalin are celule rotunjite la colturi (datorita formei cilindrice a lingoului) si puteti vedea cu usurinta jonctiunea dintre celule (patrate albe sau negre, in functie de culoarea partii din spate). Culoarea unui panou monocristalin este mai uniforma, deoarece celulele provin din acelasi cristal. In schimb, panourile policristaline au un aspect foarte “liniar” si, uneori, un efect “mozaic” albastrui.

Eficienta: Celulele monocristaline au o eficienta mai mare (16-24%) decat cele policristaline (14-18%).

Monocristalin sau policristalin? S-ar putea concluziona ca este mai bine sa se utilizeze celule monocristaline. Dar, de fapt, acesta nu este deloc un criteriu relevant de alegere. Pe de o parte, cele mai bune celule policristaline vor fi mai eficiente decat celulele monocristaline de calitate inferioara. Pe de alta parte, fabricarea panourilor policristaline este mai putin costisitoare, deoarece exista mai putine pierderi (taierea dintr-un lingou patrat in loc de unul rotund). Prin urmare, trebuie sa se faca un compromis economic si, in toate cazurile, puterea de varf a instalatiei este cel mai important factor.

Panouri solare cu pelicula subtire

Fabricarea: Dupa cum sugereaza si numele, panourile solare cu pelicula subtire sunt foarte subtiri si raman flexibile intr-o anumita masura. Acest lucru se datoreaza modului in care sunt fabricate, deoarece siliciul (sau alt semiconductor) este vaporizat pe o placa de numai 1 pana la 3 micrometri.

Eficienta: Eficienta nu este la fel de buna ca in cazul tehnologiilor cristaline, cu performante cuprinse intre 8 si 15%. Prin urmare, este necesara o suprafata mai mare pentru aceeasi putere. Cu toate acestea, aceste panouri solare sunt mai putin sensibile la umbrire, raspund bine la “difuzie” (cer innorat) si pot rezista mai bine la temperaturi ridicate.

Utilizare: Prin urmare, acestea sunt utilizate mai frecvent pe barci sau in rulote, de exemplu, sau in medii ostile.

De ce este bine sa evitam poluarea?

Reducerea poluantilor din aer este importanta pentru sanatatea umana si pentru mediu. Calitatea proasta a aerului are efecte daunatoare asupra sanatatii umane, in special asupra sistemelor respirator si cardiovascular. De asemenea, poluantii pot deteriora plantele si cladirile, iar fumul sau ceata pot reduce vizibilitatea.

La nivel de comunitate, puteti reduce poluantii atmosferici, alegand sa mergeti pe jos, cu bicicleta sau sa luati transportul public in loc sa conduceti o masina.

De asemenea, va puteti mentine masina in stare buna si puteti conduce pentru a reduce consumul de combustibil si a minimiza emisiile.

Puteti cumpara articole care au cerinte de fabricatie si utilizare cu consum redus de energie sau care pot fi reciclate.

Proiectarea si planificarea urbana buna pot, de asemenea, sa reduca poluarea prin alegeri mai curate si „mai ecologice” pentru public. Acestea pot include cresterea traseelor ??de mers pe jos si ciclism si crearea de „noduri” urbane in care oamenii lucreaza, se joaca si cumpara la nivel local, reducandu-le nevoia de a calatori.

Fermierii pot reduce poluarea aerului prin efectuarea de arderi care reduc pericolele in momente in care impactul fumului este probabil sa fie minim. De asemenea, trestia de zahar poate fi recoltata in verde, ceea ce elimina impactul de fum asociat.

Industriile pot folosi dispozitive de control al poluarii pentru a elimina poluantii prin absorbtia, filtrarea, diluarea sau dispersarea acestora.

Licentele guvernamentale si reglementarile sunt modalitati eficiente de a minimiza emisiile din industrie.

Acestea sunt unele dintre cele mai comune dispozitive utilizate pentru controlul poluarii industriale. Un ciclon functioneaza pe principiul crearii unui flux de aer spiralat de mare viteza pentru a indeparta particulele. Aceasta miscare in spirala aplica o forta centrifuga asupra particulelor. Inertia particulelor le forteaza catre peretii exteriori ai ciclonului, unde cad la fund si sunt colectate. Viteza fluxului de aer si latimea ciclonului influenteaza indepartarea particulelor – cu cat diametrul este mai mic, cu atat este mai eficienta indepartarea particulelor.

0 Shares
You May Also Like