De ce avem nevoie de magneziu?

0 Shares
0
0
0

Magneziul este un mineral important care joaca un rol în peste 300 de reactii enzimatice din organism. Numeroasele sale functii includ sustinerea functiei musculare si nervoase, reglarea tensiunii arteriale si sustinerea sistemului imunitar. Un corp adult contine aproximativ 25 de grame de magneziu, din care 50-60% este stocat în sistemul osos. Restul se gasesc în muschi, tesuturi moi si fluide corporale.

Medicii au legat deficienta de magneziu cu o serie de complicatii de sanatate, asa ca oamenii ar trebui sa depuna eforturi pentru a atinge nivelurile zilnice recomandate de magneziu. Descopera totul despre magneziu pe blog-ul Marnys  unde veti descoperi functiile si beneficiile magneziului, rolul sau în organism, sursele de hrana si posibilele riscuri pentru sanatate pe care medicii le subliniaza.

Magneziul este unul dintre cele sapte macrominerale importante. Acestea sunt minerale pe care oamenii trebuie sa le consume în cantitati relativ mari – cel putin 100 de miligrame (mg) pe zi. Urmele minerale precum fierul si zincul sunt de asemenea importante, desi oamenii au nevoie de ele în cantitati mai mici. Magneziul este esential pentru multe functii ale corpului.

Aportul adecvat al acestui mineral poate ajuta la prevenirea sau tratarea bolilor cronice, inclusiv Alzheimer, diabet de tip 2, boli cardiovasculare si migrene. Urmatoarele sectiuni discuta functia magneziului în organism si impactul acestuia asupra sanatatii unei persoane.

  1. Sanatatea oaselor

În timp ce majoritatea cercetarilor s-au concentrat pe rolul calciului în sanatatea oaselor, magneziul este, de asemenea, esential pentru formarea oaselor sanatoase. Un studiu din 2013 a asociat aportul adecvat de magneziu cu o densitate osoasa mai mare, o formare îmbunatatita a cristalelor osoase si un risc redus de osteoporoza la femeile aflate în postmenopauza. Magneziul poate îmbunatati direct si indirect sanatatea oaselor, deoarece ajuta la reglarea nivelului de calciu si vitamina D, doi nutrienti vitali.

  1. Diabet

Cercetarile au asociat o dieta bogata în magneziu cu un risc mai scazut de diabet de tip 2. Acest lucru se poate datora faptului ca magneziul joaca un rol important în controlul glucozei si metabolismul insulinei. Deficitul de magneziu poate agrava rezistenta la insulina, care precede adesea diabetul de tip 2. Pe de alta parte, rezistenta la insulina poate duce la niveluri scazute de magneziu.

  1. Sanatatea cardiovasculara

Organismul are nevoie de magneziu pentru a mentine sanatatea muschilor, inclusiv a inimii. Cercetarile arata ca magneziul joaca un rol important în sanatatea inimii. O revizuire din 2018 a raportat ca deficienta de magneziu poate creste riscul unei persoane de boli cardiovasculare. Acest lucru se datoreaza partial actiunii sale la nivel celular. Deficienta de magneziu este frecventa la pacientii cu insuficienta cardiaca congestiva si le poate agrava rezultatele clinice.

  1. Migrene

Terapia cu magneziu poate preveni sau ameliora durerile de cap. Acest lucru se datoreaza faptului ca deficienta de magneziu afecteaza neurotransmitatorii si limiteaza constrictia vaselor de sânge, un factor pe care medicii îl asociaza cu migrenele. Persoanele cu migrene pot avea un nivel mai scazut de magneziu în sânge si tesuturi corporale decât altii.

  1. Sindromul premenstrual

Magneziul poate juca, de asemenea, un rol în sindromul premenstrual (PMS). Studii mai mici, inclusiv un articol din 2012, sugereaza ca administrarea de suplimente de magneziu împreuna cu vitamina B-6 poate ameliora simptomele PMS.

  1. Tulburari de dispozitie

Nivelurile de magneziu pot juca un rol în tulburarile de dispozitie, inclusiv depresia si anxietatea. Conform unei analize sistematice din 2017, nivelurile scazute de magneziu pot fi asociate cu niveluri mai ridicate de anxietate.

Acest lucru se datoreaza în parte activitatii axei hipotalamo-hipofizo-suprarenale (HPA), care consta din trei glande care controleaza raspunsul unei persoane la stres.

0 Shares
You May Also Like