De ce este bine ca cei mici sa citeasca?

0 Shares
0
0
0

De ce este bine ca cei mici sa citeasca?Cititul este bun pentru tine, indifferent daca citesti un roman, o carte de nuvele sau carti despre arta si design, cititul e ceva essential si deosebit de benefic. Iata cateva motive pentru care daca o faci iti va imbunatati viata Se spun multe lucruri despre lectura. De exemplu, ca este o pasiune, o modalitate de a umple goluri (cel putin pentru cei norocosi care le au).

Exista multe clisee despre ea, cum ar fi ca este o activitate de plaja sau ca cei care o practica sunt plictisitori si nesociabili. Cu toate acestea, putini sunt cei care cunosc beneficiile imense ale lecturii pentru sanatate, bunastare si societate.

De ce sa ne introducem copiii in lectura.

Este extrem de important sa ii expunem pe copii la lectura, in special in primul an de viata. Acest lucru se datoreaza faptului ca, pana la scoala primara, copilul va fi dezvoltat deja mai multe functii executive. Este vorba despre: imbogatirea vocabularului, dezvoltarea gandirii reflexive, extinderea imaginatiei (care astazi este destul de standardizata).

Pe scurt: exista beneficii enorme in dezvoltarea creierului. Dar nu numai atat! De asemenea, trebuie sa luam in considerare dezvoltarea legaturii de atasament, care are loc, de exemplu, atunci cand citim cu voce tare, intr-un moment foarte intim, in care exista o apropiere fizica si caldura vocii noastre.

Din nefericire, din cauza supraproductiei in domeniul editurilor pentru copii si tineri adulti, este dificil sa te orientezi si sa recunosti calitatea. In astfel de cazuri, este intotdeauna util sa intrebati experti sau sa va adresati librariilor specializate pentru copii si tineri.

O carte este un container de cuvinte care pot fi invatate

O carte este, aproape intotdeauna, o sursa de noi cunostinte din text. De fapt, atunci cand cineva intalneste cuvinte noi, apare aproape imediat curiozitatea si nevoia de a merge sa le descopere sensul. Acest proces nu numai ca va permite exprimarea intr-o maniera mai adecvata si mai articulata, dar va duce si la o imbunatatire a stilului de scriere. Cu cat cunoastem mai mult vocabular, cu atat mai multa fluenta va dobandi limba noastra.

Cititul impotriva imbatranirii

Nu in ultimul rand, cititul este un antrenament excelent pentru minte si, prin urmare, un elixir impotriva imbatranirii. Angajarea in activitati dificile, cum ar fi cititul si studiul, mentine creierul antrenat si incetineste degenerarea celulelor. De fapt, odata cu trecerea timpului, memoria si capacitatile cognitive incetinesc, iar singura modalitate de a contracara acest proces normal este tocmai antrenarea mintii.

Cititul in fiecare zi este un exercitiu pentru memorie

Cititul este un exercitiu mnemotehnic de neegalat si va permite sa va exersati memoria fara efort. O poveste este, de fapt, alcatuita din mai multe elemente, cum ar fi personaje, locuri, evenimente, circumstante care trebuie retinute pentru a asigura coerenta narativa a textului. In fata unei intrigi articulate, este usor sa punem in miscare masinaria memoriei care, pe masura ce infloresc anumite detalii, ne va afecta negativ sau pozitiv starea de spirit.

O chestiune de sex-appeal

Exista acum date specifice, dupa cum indica o cercetare efectuata de eHarmony UK, care explica modul in care cititul creste sex-appeal-ul. De fapt, enumerarea acestuia printre hobby-uri creste cu 20% sansele de a fi contactat de potentiali parteneri. In plus, cei care citesc se exprima cu incredere, sunt cultivati si numai din aceste doua motive sunt al naibii de dezirabili.

Introducerea copiilor in lectura in timpurile moderne

Este inevitabil sa vorbim despre carti intr-un moment in care casele noastre sunt invadate de tehnologie. Intr-adevar, apropierea copiilor de lectura nu numai ca le dezvolta muschiul imaginatiei, dar este benefica pentru dezvoltarea cognitiva si lexicala.

Asa ca se pune intrebarea: cum ii putem apropia pe copiii nostri de lectura? Si mai important: ce carti sa alegem? La ce varsta ar trebui sa incepem? Si cat timp ar trebui petrecut in compania cartilor? La toate aceste intrebari a raspuns Giulia, noua invitata a episodului nr. 132 al podcastului meu.

Citirea cu voce tare este pentru un ajutor totdeauna

Aceste numeroase studii atesta, de asemenea, modul in care beneficiile se mentin in timp. De exemplu, s-a constatat ca un grup de elevi in varsta de 16 ani ai caror parinti exersasera regulat cititul cu voce tare inainte de varsta de 5 ani (adica de la varsta prescolara) au prezentat performante mai bune la testele de matematica, ortografie si vocabular. Citirea cu voce tare si abilitati lingvistice

  • extinderea vocabularului
  • invatarea capacitatii de a lega sensul cuvintelor de contextul in care sunt plasate;
  • invatarea conditiilor prealabile ale scrisului;
  • dezvoltarea interesului pentru lectura, care este asociat cu senzatiile unei activitati intime si placute.

Aveti carti in toate colturile casei

Acest lucru ii permite copilului sa le ridice singur si sa le citeasca (sau sa vina si sa ne ceara sa i le citim). Acestea pot fi in fiecare camera, important este ca ele sa fie la indemana lor (si, daca este cazul, si pe podea).

0 Shares
You May Also Like