Ce este un stetoscop?

0 Shares
0
0
0

Ce este un stetoscop

Un stetoscop precum HMD135829P, este instrument care este utilizat pentru a transmite sunete cu volum redus, cum ar fi bataile inimii (sau sunete intestinale, venoase sau fetale) catre urechea ascultatorului.

Un stetoscop poate fi format din doua bucati de urechi conectate prin intermediul unui tub flexibil la o diafragma care este asezata pe pielea pacientului. Stetoscopul a devenit unul dintre simbolurile profesiei medicale.

Originile stetoscopului pot fi urmarite de cand medicul francez La’nnec, in 1819 a inventat un model brut care consta intr-o cutie de lemn care servea pentru a ajuta medicii sa auda sunetele din cavitatea toracica. A suferit multe modificari de atunci.

Scop

Un stetoscop este utilizat pentru a detecta si studia sunetele inimii, plamanilor, stomacului si a altor sunete la oameni adulti, faturi umane si animale. Folosind un stetoscop, ascultatorul poate auzi sunete respiratorii, cardiace, pleurale, arteriale, venoase, uterine, fetale si intestinale.

Descriere

Stetoscoapele variaza in ceea ce priveste designul si materialul lor. Majoritatea sunt realizate din tub de cauciuc in forma de Y. Aceasta forma permite sunetelor sa intre in dispozitiv la un capat, sa calatoreasca in sus pe tuburi si pana la urechi.

Multe stetoscoape au un dispozitiv de detectare a sunetului pe doua fete sau un cap pe care ascultatorii il pot inversa, in functie de faptul ca trebuie sa auda frecvente inalte sau joase. Unele modele mai noi au un singur cap sensibil la presiune.

Instrumentele sunt de mai multe tipuri, cum ar fi stetoscopuri binaurale, care sunt special concepute pentru a fi utilizate cu ambele urechi; stetoscopuri unice, acestea fiind concepute pentru utilizare cu o singura ureche; stetoscopuri diferentiale, care le ofera posibilitatea ascultatorilor sa compare sunetele la doua locuri diferite ale corpului; si stetoscoape electronice, care amplifica electronic tonurile

Pregatire/Diagnostic

Utilizatorii stetoscopului trebuie sa invete sa evalueze ceea ce aud. Cand ascultati inima, trebuie sa ascultati partea stanga a pieptului, unde se afla inima. Mai exact, inima se afla intre a patra si a sasea coasta, aproape direct sub san. Stetoscopul trebuie mutat. Un furnizor de servicii medicale ar trebui sa asculte diferite sunete provenite din diferite locatii.

Clopotul (o parte a capului) a instrumentului este utilizat in general pentru ascultarea sunetelor cu o adancime redusa. Diafragma (cealalta parte a capului) a instrumentului este folosita pentru a asculta diferite zone ale inimii. Sunetele din fiecare zona vor fi diferite. „Lub-dub” este sunetul produs de inima normala in timp ce bate.

De fiecare data cand este detectat acest sunet, inseamna ca inima se contracta o data. Zgomotele sunt create la apasarea valvelor inimii pentru a inchide. Cand se aude „lub”, supapele atrioventriculare se inchid. Sunetul „dub” este produs de valvele pulmonare si aortice. Alte sunete ale inimii sunt produse de „murmuri”.

Aceste sunete sunt produse atunci cand exista nereguli in calea fluxului de sange prin inima. Sunetele reflecta turbulenta in fluxul normal de sange. Daca o valva ramane inchisa si nu se deschide complet, se creeaza turbulente si se produce un murmur.

Murmururile nu sunt mai putin frecvente; multe persoane le au si nu sunt afectate. Adesea sunt prea slabe pentru a fi auzite si raman nedetectate.

Plamanii si caile respiratorii necesita abilitati de ascultare diferite de cele utilizate pentru detectarea sunetelor inimii. Stetoscopul trebuie asezat peste piept, iar persoana examinata trebuie sa respire adanc si incet.

Folosind clopotul, ascultatorul trebuie sa noteze diferite sunete in diferite zone ale pieptului. Apoi, diafragma trebuie utilizata in acelasi mod. In sunetele pulmonare normale nu vor fi respiratii suieratoare sau fisuri.

Crapaturile sau suierile sunt sunete anormale ale plamanilor. Cand plamanul se freaca de peretele toracic, creeaza frecare si un sunet de frecare. Cand exista in plamani, se aud crapaturi. Se aude adesea un sunet puternic de fluiere, numit suier, cand caile respiratorii sunt ingradite.

Cand stetoscopul este plasat peste portiunea din stanga superioara a abdomenului, sunetele zgomotoase produse de stomac si intestinele subtiri pot fi de obicei auzite chiar sub coaste. Se pot auzi si intestinele groase din partea inferioara a abdomenului.

Zgomotele pe care le fac sunt numite borborygmi si sunt complet normale. Borborygmi sunt produse prin miscarea de alimente, gaze sau materiale fecale.

Operatiune

Unele stetoscoape este necesar sa fie asezate direct pe piele, in timp ce altele pot functiona eficient chiar si prin imbracaminte. Pentru stetoscoapele cu un dispozitiv de detectare a sunetului in doua parti in clopot, ascultatorii apasa janta pe piele, folosind partea in forma de bol, pentru a auzi sunete cu un nivel scazut. Cealalta latura plana, numita diafragma, detecteaza sunete inalte.

Un stetoscop este utilizat in combinatie cu un dispozitiv pentru masurarea tensiunii arteriale (sfigmomanometru). Examinarea cu un stetoscop este neinvaziva, dar foarte utila. Poate ajuta membrii echipei de asistenta medicala in localizarea problemelor legate de reclamatiile pacientului.

Intretinere

Stetoscopurile trebuie curatate dupa fiecare utilizare pentru a evita raspandirea infectiei. Aceasta precautie este deosebit de importanta atunci cand sunt asezate direct pe pielea goala.

Dupa ingrijire

Un stetoscop este un instrument sensibil. Trebuie sa fie manipulat cu o anumita atentie pentru a evita deteriorarea. Necesita curatare periodica.

Riscuri

Nu exista riscuri pentru persoanele examinate cu un stetoscop. Utilizatorii unui stetoscop pot fi expusi la zgomot puternic daca clopotul este aruncat accidental sau lovit pe o suprafata dura in timp ce casetele se afla in urechile utilizatorului.

0 Shares
You May Also Like