Dermatoscopia: informatii esentiale

0 Shares
0
0
0

Dermatoscopia: informatii esentialeDermatoscopia (sau dermoscopia) – cunoscuta si sub numele de microscopie epiluminiscenta – reprezinta o modalitate de diagnostic neinvaziv care ajuta la evaluarea culorilor si microstructurilor epidermei, a jonctiunii dermo-epidermice si a dermei papilare, care nu sunt in mod normal vizibile cu ochiul liber.

In ceea ce priveste functionarea unui dermoscop sau dermatoscop, acesta este similar cu o lentila de marire (o lupa), dar prezinta numeroase avantaje adaugate, printre acestea numarandu-se faptul de a avea iluminare incorporata, capacitatea de a inregistra imagini si o capacitate de a mari extrem de mare care face posibila evaluarea structurilor dermice la fel de profunde ca in dermul reticular.

Principiul de baza al dermatoscopiei este reprezentat de transiluminarea unei leziuni si studierea acesteia cu o precizie extrem de mare, in acest fel fiind posibila vizualizarea dermei intr-un mod profund. Astfel, cu ajutorul acestui instrument, respectiv prin utilizarea de fluide de legatura peste leziunile care urmeaza sa fie studiate, structurile pielii subterane pot fi vizualizate cu usurinta intr-un mod noninvaziv.

Fluidele de legatura utilizate intr-o dermatoscopie includ diverse uleiuri (ulei de imersie, ulei de masline si ulei mineral), apa, o solutie antiseptica si glicerina. Fluidele de legatura care nu sunt utilizate includ ulei de imersie continand parafina clorurata si ftalat de dibutil – care au efecte teratogene, fetotoxice si carcinogene 2,3 – si solutii de apa sau antiseptice, care se evapora rapid.

In ceea ce priveste proiectarea de baza a unui dermatoscop, componentele esentiale ale acestui instrument includ: un obiectiv acromatic, un sistem de iluminare incorporat si o sursa de alimentare.

Facilitatile suplimentare pe care le prezinta unele dermatoscoape sunt reprezentate de un sistem de fotografie incorporat – fie o camera conventionala sau digitala atasabila, fie o camera incorporata – si un software de suport integrat pentru captarea, stocarea, recuperarea si chiar interpretarea imaginilor.

Dintre diversele tipuri de instrumente utilizate pentru dermatoscopie,  pot fi amintite diferite modele de dermatoscoape. Pentru simplitate, instrumentele dermatoscopice pot fi grupate dupa cum urmeaza: instrumente fara facilitati de captare a imaginilor (de exemplu, dermatoscoapele); instrumente cu facilitati de captare a imaginilor, respectiv instrumente cu facilitati de captare a imaginilor si capacitate analitica.

Un instrument extrem de eficient care este utilizat in acest sens este dermatoscopul DL4W. Acesta imbina tehnica clasica de detectare a problemelor cu avansul din lumea tehnologiei, fiind compatibil cu telefoanele inteligente, cu tabletele si cu camerele video.

Prevazut cu 24 de leduri dintre care 18 polarizate si 6 nepolarizate, acest dermatoscop ajuta la iluminarea mult mai stralucitoare a epidermei, iar designul sau este unul optimizat din punct de vedere al utilizarii ergonomice. Cu un instrument de acest fel, controlul infectiilor dermatologice este tinut sub control mult mai bine, nemaiexistand nici macar riscurile de contaminare incrucisata. De asemenea, acesta este eficient si din punct de vedere energetic, deoarece ledurile sunt de putere mare, iar instrumentul este prevazut cu o baterie reincarcabila care produce intr-un mod extrem de eficient lumina necesara in vederea examinarii.

Printre tehnicile utilizate in aceasta metoda noninvaziva de detectare a diverselor probleme ale epidermei se numara dermatoscopia realizata prin tehnica de contact, respectiv dermatoscopia care se realizeaza prin tehnica fara contact.

In tehnica de contact, placa de sticla a instrumentului vine in contact cu suprafata fluidului de legatura aplicat asupra leziunii. In tehnica fara contact, nu exista contactul lentilei cu pielea; iluminarea polarizata incrucisata permite sa treaca numai lumina dintr-un singur plan. Tehnica non-contact are avantajul de a nu fi sursa infectiilor nosocomiale, insa cu toate acestea, aceasta are dezavantajele de iluminare mai scazuta.

Utilizarea dermatoscoapelor in aceasta modalitate de diagnostic prezinta o serie de avantaje mai mult sau mai putin evidente. In primul rand, este vorba despre posibilitatea de a vizualiza structurile pielii intr-un mod marit pana la cea mai mare eficienta.

Astfel, aceste instrumente pot fi de ajutor in diagnosticul bolilor cu tipare dermoscopice tipice; biopsiile invazive ale pielii pot fi evitate, iar imaginile pot fi capturate cu ajutorul acestui instrument pentru a fi inregistrate.

Principalele dezavantaje pe care le prezinta un astfel de instrumente se refera inainte de toate la nevoia de instruire necesara pentru utilizare, dar si la cheltuielile pe care le implica. Dermatoscoapele nu sunt utilizate la scara larga in tarile care se afla in curs de dezvoltare, deoarece sunt extrem de scumpe si nu sunt disponibile tuturor.

Posibilitatea de a studia dermatozele inflamatorii si pigmentare cu ajutorul acestor instrumente inca asteapta sa fie valorificat in multe parti ale lumii. Mai mult decat atat, chiar si unii specialisti dermatologi au fost sceptici in momentul in care au auzit de acest instrument, considerand ca este nevoie de o instruire temeinica in vederea utilizarii lui.

Lucrurile nu stau chiar asa, iar din momentul descoperirii unui astfel de instrument, mai ales de catre specialistii dermatologi, lucrurile devin extrem de usoare, iar pacientii se pot bucura de rezultatele acestei metode noninvazive de diagnosticare a diverselor afectiuni ale epidermei.

0 Shares
You May Also Like